Odla vitlök

Vitlöken, Allium sativum, är god, nyttig och lätt att odla. Den höjer smaken på många maträtter och doften ger en känsla av Medelhavet.

Vitlöken har en karaktäristisk smak och lukt och är en bas i mångas huskurer. En perfekt medicin för kroppen, enligt många. Den kan bland annat skydda mot svamp och virus. Det finns flera olika sorters sättvitlök att välja mellan.


Odla så här

Läge: Trivs i mullrik jord på en solig plats. Kan också odlas i kruka eller odlingslåda.

Sättid: Sätt klyftorna på hösten när temperaturen är låg, annars riskerar lökarna att börja gro och klarar inte övervintringen. September i norr och november i söder är ett bra riktmärke. Man kan också odla vitlök i kruka på fönsterbänken året om med växtlampa också under de mörkaste månaderna. Några vitlökssorter tål inte tjäle och passar därför att sätta tidig vår.

Sättdjup: ca 6 cm (med platta sidan nedåt)
Plantavstånd: 10-15 cm
Radavstånd: 20-25 cm

Näring/jord: Trivs i de flesta genomsläppliga jordar. Ge lite gödsel när plantorna börjat växa till sig. 
Vatten: Vattningen är mycket viktig, då jämn tillgång av just detta är hemligheten för fin vitlök. Torka ger små lökar.

Så växer den: En klyfta ger en hel vitlök. Det är viktigt för vitlöken att den odlas under den kyliga perioden för att det ska bildas lökklyftor. Odlar man den under varm period så bildas en hel vitlök.

Övrigt: Vitlöken kom till Sverige redan under medeltiden via klosterträdgårdarna som medicinalväxt.

Genväg

Om man glömmer bort att plantera på hösten så kan man sätta den på tidiga våren för skörd av färsk primörvitlök under hela sommaren.

Skörda

Skördas i juli/augusti sommaren året efter att klyftorna sattes på hösten. Varje klyfta har då bildat en ny, stor vitlök. Man kan också skatta försiktigt av den vitlökssmakande blasten under våren.

Förvaras

Löken ska torkas på en varm, solig plats.  Det är vackert och praktiskt att torka vitlöken genom att fläta blasten. De håller sedan i 3-8 månader beroende på sort.