Mangold

Mangold räknas in till kulturarvsväxterna och är en vacker bladgrönsak med härligt rabarberfärgade stjälkar. Den kan odlas i nästan hela Sverige under sommaren och är släkt med röd- och sockerbeta, men till skillnad från dem äter man i första hand mangoldens blad. Mangold tillagas och används på samma sätt som spenat. Stjälkarna kan tillagas likt sparris. Mangold kallas också för romersk kål eller spenatbeta och innehåller mängder av bra näringsämnen.

 Mangold
 Beta vulgaris 'Rhubarb Charb' 

Odla så här

Direktsådd

Du kan så när jorden blivit uppvärmd. Allt för tidig sådd kan ge plantor som går i blom redan år 1, det vill man inte. Vattna såfåran före sådd och håll sådden fuktig tills fröna grott.

Plantavstånd: 12 cm
Radavstånd: 40 cm
Livstid: 2-årig
Växtläge: Sol
Antal frö: ca 125
Räcker till: 5-7 m

Gallringsskörda

Gallringsskörda efter hand och sedan blad för blad (yttersta) eller skär av hela plantan 2-3cm från marken. Nya blad växer upp som kan skördas hela hösten. Odlas ofta som 1-årig, men är en 2-årig växt. Täcker du den kan den övervintra i en stor del av landet och ger då tidig skörd innan plantan går i blom år 2. Mangold trivs i en mullhaltig, näringsrik och väldränerad jor

Därför är Mangold så bra!

Mangold är bladgrönsakernas superväxt sett till näringsinnehållet. Den fullkomligt briserar av nyttigheter.

Bladgrönsaken innehåller gott om ämnena lutein och zeaxanthin som skyddar ögat. Just dessa två karotenoider har i vetenskapliga tester visat sig kunna skydda ögat mot skadliga åldersförändringar.

Mangold anfaller deppighet genom sitt innehåll av magnesium som är ett viktigt mineralämne för oss människor. Magnesium är involverat i bland annat kroppens energi– och proteinomsättning men har också visat sig kunna dämpa ångest och depression.

Genom att äta Mangold stärker du skelettet eftersom den innehåller rejält med den ganska okända vitaminen K, som har visat sig vara en viktig komponent i kroppens arbete med att bygga upp just skelett. Vitamin K har positiv effekt för benmassan och kan motverka benskörhet och muskelkramp.

Vad kan du göra med Mangold?

Fräs den

Fräs mangold i olivolja med lite finhackad vitlök. Supergott och nyttigt som tillbehör till huvudrätten.

Använd skotten i sallad

Mangoldskott fungerar fint som i alla sallader. Mixa med plocksallat, rucola, huvudsallat eller liknande och du har en toppenbra bas oavsett om du lägger till kött, pasta eller grönsaker.

Supergo som råkost

Ät gärna mangolden rå, men använd bara de späda bladen. De större bladen innehåller högre halt oxalsyra vilket är svårt för magen att hantera i större mängd. Strimla bladen och blanda med färska rivna morötter eller rödbetor. Ät som det är eller blanda med en god vinägrett. Toppa med lite riven parmesan eller smulad fetaost.

Koka den

Mangolden fungerar finemang att koka. Skär loss bladen från stjälkarna, då de behöver olika koktid. Skala stjälken som man gör med rabarber och skär i bitar. Koka någon minut och lägg sedan i bladen en kort stund. Koka upp lite grädde, vitlök, salt och peppar och tillsätt till mangolden. Toppa med färskriven parmesan. Servera som det är eller som tillbehör till pasta, kyckling eller lax.