Kryddväxter

Plantering

De flesta kryddor trivs bäst på en solig plats och en fördel är ju att ha den relativt nära köket. Jordförbättring rekommenderas vid nyplantering i trädgårdsland, Solhaga plantjord rekommenderas. Blanda upp befintlig jord med minst hälften ny. Rötterna ska kunna utvecklas i en mullrik, porös jord, så att de enkelt kan suga upp vatten och näring.

I kruka dräneras botten med ett lager lecakulor och sedan fylls krukan med Solhaga plantjord. Sänk ner hela krukan i en hink med vatten i minst 5 minuter innan plantering så att den är ordentligt blöt. Fyll på med jorden och vattna riktligt. Gödsla inte vid plantering utan vänta 3 veckor så att kryddväxten hinner rota sig först. Se till att vattna rikligt vid nyetablering och vi långa torra perioder.

Observera att det är inte alla kryddor som klarar att växa utomhus och en del klarar av det endast delar av året.

Skötsel

Planteras kryddväxterna på hösten bör de täckas första vintern med väv eller täckbark och ömtåliga sorter kan behöva täckning varje vinter.

Nyplanterade växter behöver skötas om mycket noggrant de första åren. Vattningen behöver kontrolleras ofta de första somrarna och i kruka nästan dagligen under den varmaste perioden.

Tänk på att 30 liter vatten/m² sjunker ner max 30 cm. Ett kraftigt regn sjunker ner max 10 cm och rötterna ligger ofta djupare än så. Nyplanterade växter dör om det är torrt i jorden och kan inte bilda nya rötter.

Beskärning

Alla nedvissnade stjälkar och blad tas bort på vårvintern. Vissnade blommor klipps bort efter hand.
En del kryddväxter behöver man dela på efter några år och det görs lämpligen på våren eller sensommaren.