Kom igång med chiliodlingen!

Chili, Capsicum annuum, är både nyttig och god att använda i matlagning. Den är dessutom ganska enkel att odla. Det finns mängder av roliga sorter att välja mellan.

I Sverige är det för kallt för att så chili på friland. Plantorna behöver förodlas inomhus och detta kan man börja med redan i januari. Då har plantorna gott om tid att växa till sig och bära frukt. Börjar du för sent så kan frukten utebli, men också i februari brukar det gå bra att så. Vissa sorter är särskilt långsamma och kan vara värda att starta med redan i december. Missar du såperioden så kan man köpa plantor av oss till våren istället.

Det är ganska enkelt att odla egen chili. Se bara till att hålla sådden fuktig och att de små plantorna planteras om i större krukor i takt med att de växer.

Så här odlar du

  • Så chilin inomhus i små krukor med hål i botten. Använd såjord och tryck ner ett frö i varje kruka till knappt 0,5 cm djup. Vattna rikligt, gärna med en sprayflaska.
  • Sätt krukorna i minidrivhus eller lägg fiberduk över. Det hjälper till att hålla kvar fukten. Placera dem i fönsterkarmen, på en värmematta eller annan varm plats som håller 20 grader eller mer. Håll sådden fuktig.
  • När fröna grott kan odlingen flyttas till en ljus plats där det är cirka 16–18 grader. Exempelvis ett ljust och svalt fönster. Då det fortfarande är en mörk årstid är det en fördel att belysa plantorna med extra växtbelysning.
  • När plantorna fått karaktärsblad, bladen som kommer efter de första hjärtbladen, så brukar det vara dags att plantera om dem i en större kruka. Vänta till de är så stora att det inte är risk att de går sönder. Välj gärna Solhagas Grönsaksjord och sätt plantan så att det första bladparet hamnar i nivå med jorden.
  • Se till att hålla en jämn bevattning. Har man en bevattningsmatta under så kan de själva suga upp den vätska som behövs. Efter ett par veckor går det bra att vattna med näring, så växer de bättre. Solhagas tomatnäring är speciellt framtagen för tomat gurka, chili och paprika.
  • Titta till plantorna varje dag och håll jorden lätt fuktig. När det blir trångt för rötterna skolar man stegvis om i större krukor. För att få en bra skörd bör den slutliga krukan rymma minst 10 liter jord.
  • När det är varmare än 12 grader ute kan plantorna ställas ut. De behöver successivt vänja sig vid ljuset och luften. Halvskuggigt läge är bra att börja med. När de härdats något så bör de stå så vamt och soligt som möjligt. Var noga med att fylla på med både näring och vatten. Hellre lite och ofta i krukorna, än mycket och sällan.

Skörda

  • Chilin skördas vanligen mellan juli och september beroende på sort, väder och oldingsplats. De riktigt heta sorterna kan ibland behöva lite längre tid på sig att mogna jämfört med de mildare. Chilifrukterna som skördas gröna är starka, men när de mognat och fått färg så är de ännu starkare i smaken.
  • Vi har mängder med frösorter från Nelson Garden och andra leverantörer från december och från april-juni säljer vi också egenodlade plantor för er som inte har plats eller tålamod med sådd.
  • Testa gärna chilisorter med varierande hetta. Från milda sorter som Lombardo och Biquinho till riktigt heta sorter som Trinidad Scorpion och Chocolate Scotch Bonnet.

Torka chili

  • Chilifrukterna klarar sig ganska länge i kylskåpet, men torkning ett bra sätt för att öka livslängden ytterligare. 
  • Man torkar enklast chili med en frukt- och svamptork, men det går lika bra i ugnen på 50 grader över natten. Låt luckan stå lite på glänt. Eller halverar man frukterna och lägger dem öppet för att torka. Tunnare sorter kan enkelt torkas som de är, på ett luftigt ställe.
  • Chilifrukterna är supervackra att dekorera med när de torkas hela. I en glasburk blir de en vacker detalj på kökshyllan. Men den är även lämplig att mala eller mortla. Välj om det passar bäst som chilipulver eller som chiliflingor.
  • Torkad chili blir något starkare och sötare än färsk chili. Själva torkningen har givetvis en konserverande effekt men när chilin tappar sin vätska så blir den också något starkare och utvecklar en tydligare sötma.