Penséer

Visste du att namnet wittrockiana är efter den svenske botanisten Veit Brecher Wittrock (1839–1913) som systematiserade penséerna.

De första växterna vi planterar är lökväxterna och till dessa passar det utomordentligt att plantera vackra, tåliga och färgglada penséer. De är en av de få färgsprakare som tål sena frostnätter.

Penséerna är hybrider av växtsläktet Viola och finns idag i mängder av utföranden och färger, som ökar för varje år. De är egentligen tvååriga, men då de sås väldigt tidigt så får man dem att blomma till första året. De blir omkring 20 cm höga och de klarar temperaturer ner till ca -5°C. Här i södra Sverige blommar de ungefär från mitten av mars men det varierar med väderleken såklart.

De kan placeras i både sol och halvskugga. Vissna blommor bör plockas bort efterhand för att förlänga blomningen hos plantan. Penséer trivs bra i både rabatter, krukor och balkonglådor och går bra att plantera ihop med andra växter, men låt dem inte torka ut. För bästa blomning rekommenderas att näring tillförs.

Penséer kan självså sig om man låter dem bilda frö, men eftersom de är hybrider får de nya plantorna sällan samma färg på blomman som föräldrarna.

Familj: Violväxter. Violaceae
Namn: Pensé. Viola x wittrockiana