Vattenväxter

En damm utan växter skulle inte vara mycket att se på och dessutom helt omöjlig att få balans i. Så förutom det estetiska så har växter en mycket viktig funktion i dammen.

Skötselråd för vattenväxter

Plantering

En damm ska placeras så ljust som möjligt. Plantorna ska tas ur sina krukor och planteras i speciella planteringskorgar med speciell vattenväxtjord. Näckrosor kräver speciell näckroslera. Dammen bör vara minst 50 cm djup och nedfallande löv och grenar skall rensas bort.

Har dammen ytvattenväxter bör man inte ha någon fontän. Det är viktigt att plantera växter som tar mycket näring från vattnet och på så vis förhindrar man algbildning. Näckrosor fyller en viktig funktion genom att bladen skuggar delar av dammen.

Dammen delas in i olika zoner och olika växter lämpar sig på olika ställen. Se rekommendationer på varje enskild växtskylt.

Växtsorter

Sumpväxter

Få växter ger sådan karaktär till en damm som sumpväxterna. De planteras från fuktigt läge ner till ca 50 cm djup beroende på sort. Många blommar praktfullt under säsongen. De planteras i korgar med vattenväxtjord. Näringspinnar sticks lämpligen ner i jorden vid plantering så etablerar växterna sig snabbare. Det finns speciella näringspinnar för vattenväxter som inte löses upp direkt, utan som pytsar ut näring efterhand.

Undervattensväxter

Undervattensväxter är mycket viktiga för den biologiska reningen i dammen. Med sina blad tar de upp mycket av överskottsnäringen. En annan viktig del är att yngel från fisk får sin första fristad där. Fiskar tycker också om att vila och gömma sig bland de här växterna. Tillväxten är ofta snabb när värmen i vattnet ökar.

Flytväxter

Flytväxter förebygger alger genom att de skuggar ytan och med sina hängande rotsystem tar de också upp näring från vattnet.

Beskärning

Alla nedvissnade stjälkar och blad tas bort på vårvintern. Vissnade blommor klipps bort efter hand.

En del växter behöver man dela på efter några år och det görs lämpligen på våren eller sensommaren.