Rosor

En av våra mest älskade växter. Välj en mindre för kruka eller eller slingrande för spaljé, välj mellan mängder av blomfärger och med mycket doft eller lite mindre.

Skötselråd för rosor

Planteringstid

Krukodlade rosor planteras lämpligast i april-maj eller augusti-september. Då hinner de rota sig ordentligt innan sommarvärmen respektive vinterkylan sätter in.
 Vill man vänta lite med plantering efter inköpet så bör man vara väldigt noga med att hålla efter dem med vatten.

Plantering

Det finns rosor för i stort sett alla trädgårdar, men för att lyckas krävs det att man väljer placering efter omsorg. Olika rosor kräver olika förhållanden, så välj en ros som passar bäst där just du ska ha den.

De flesta rosor trivs i en varm, djup, porös, något lerhaltig mulljord med ett pH på 6-7. Vi rekommenderar vår egen rosjord som är fuktighetshållande men också lucker.

Dränering är viktigt väldigt viktigt så att inte rosornas rötter blir ståendes i vatten. Lägg gärna ett 20 cm tjockt lager grus eller leca kulor i botten på planteringsgropen och vid anläggning av en hel rabatt brukar det vara enklare att gräva ner ett dräneringsrör som leder till en grusbädd eller stenkista.

Bearbeta jorden till ett djup av 80 cm och grundgödsla och jordförbättra jorden samtidigt. Kogödsel rekommenderas framför konstgödsel. Nyplantera inte rosor i en rosrabatt, det gör att de nya rosorna får svårt att etablera sig. Vill man ändå ha rosor på samma ställe och är osäker på om det är jordtrötthet kan man skicka in ett jordprov till analysering efter nematoder.

Åtgärda jordtrötthet genom att byta ut 70-80 cm jord i rabatten. Man kan också plantera tagetes säsongen innan man planterar de nya rosorna, eftersom de utsöndrar ett ämne som förgiftar nematoderna.

Placering

Ta reda på hur stor rosen blir så att det finns tillräckligt med plats där den planteras. Är rosen ockulerad bör man plantera ockuleringsstället ca 10-15 cm under marknivån. Fyll upp gropen med jorden till ockuleringsstället och packa den väl så att plantan står stabilt. Vattna och fyll sedan igen resten av gropen med jorden innan man vattnar igen och avsluta med att luckra jorden. Krukodlade rosor går bra att plantera hela säsongen.

Gödsel

Rosor vill ha god tillgång på näringsämnen och därför behöver man tillsätta näring under vår och sommar. Vi rekommenderar Animix Rosgödsel varvat med Emmaljungas Kogödsel och benmjöl.

Beskärning

Börja med att ta bort döda, skadade, sjuka och klena grenar. Se sedan till att forma plantan så att den är högre i mitten än ute på kanterna. Korsande grenar avlägsnas, och det är viktigt att varje gren har gott om utrymme att växa på, så glesa där det är trångt. Det är nästan alltid bättre att beskära en ros hårt än för lätt.

Låga rosor (storblommiga, polyantha och marktäckande) beskärs på våren 5-10 cm ovanför jordytan.

Ständigtblommande buskrosor beskärs på våren till ca 40-50 cm ovan jord. Svaga grenar avlägsnas.

Klängrosor och parkrosor gallras så att de inte blir risiga.

Sommarbeskärning

Gallra bort utblommade blommor efter hand så blommar de längre på sensommaren och hösten.

På polyantharosor skärs hela klasen bort ovanför ett blad som är riktat utåt från buskens mitt.