Rhododendron

Lättskött blommande buske som finns i små och stora modeller. Ska alltid ska planteras i speciell jord rhododendronjord.

Skötselråd för rhododendron

Plantering

Vintergröna rhododendron trivs bäst i vindskyddade lägen i fuktig och väldränerad jord på skuggig eller halvskuggig plats. Lövfällande (Azaleor) trivs bäst i soliga men fuktiga lägen. Gräv en planteringsgrop som är 100 cm bred och 50 cm djup till varje planta. OBS! Rhododendron tillhör gruppen surjordsväxter och kräver kalkfattig jord. Vi rekommenderar Rhododendron/surväxtjord. Är det mycket lerigt bör man förutom att jordförbättra också gräva gropen 15 cm djupare och lägga grus i botten som dränering. Rhododendron som planteras i annan jord kan inte tillgodose sig med näringsämnen och utvecklas därför inte heller.

Sätt krukan i en hink med vatten 15 minuter före plantering och vattna rikligt även efter planteringen. Översta delen av jordklumpen ska hamna i jordytan, inte djupare.

Beskärning

Rhododendron behöver sällan beskäras. Men ibland kan dock en trimning behövas. Många buskar står och växer till sig i gamla trädgårdar i decennier utan beskärning. De tar tillslut upp ganska stor yta och kan behöva en ordentlig omgång. Föryngringsbeskärning av Rhododendron bör ske innan årstillväxten startar, gärna under våren när den största frostrisken är över. Observera att efter en kraftig beskärning tar det några år innan busken blommar om.

Man kan också lägga upp klippningen på tre år istället för att ta allt på en gång. Så kan man om man har tur, få njuta av lite blomning också. Detta kan bli en mindre chock för busken än att klippa ner den helt. En buske som mår bra tar i regel inte skada av beskräningen.

Efter blomningen kan rhododendronen beskäras lättare för att formas och skotten kapas då lämpligen ovanför ett bladpar. Bryt gärna bort torra blomställningar efter blomningen för att öka knoppbildningen.

Näring

Rhododendron bör grundgödslas på våren för att stimulera blomning och sedan kompletteringsgödslas under sommaren för pågående och kommande blomning. Vi har flera bra näringssorter att rekommendera i våra hyllor. Överdosera inte, då det kan skada växterna och dessutom är skadligt för miljön.

Vintertäckning

Vintertäckning av prydnadsbuskar är oftast inte nödvändigt i Skåne, men däremot kommer de flesta växter igång snabbare på våren om de får ett täcke på vintern. Rhododendronbuskar kan må bra av att skyddas under de första starka soltimmarna på våren, för att inte brännas. Detta görs lämpligast med skuggväv. Täck jorden under buskarna med täckbark på hösten. Gräv inte i onödan i närheten då rötterna är väldigt känsliga.