Perenner

En smart växtgrupp som blommar upp vår/sommar och vissnar ner på hösten för att ligga skyddad under mark hela vintern.

Plantering

Jorden skall vara väl genomarbetad och det är bra att få bort allt ogräs och ogräsrötter innan plantering. Passa på att jordförbättra med lite benmjöl eller annan organisk näring. OBS! Alla växter kräver inte näring, medan andra kräver både speciell näring och jord.


Låt krukan stå i vatten i 15-20 minuter innan den planteras så att den är ordentligt blöt.

Gräv ett hål som är något större än rotklumpen och ta bort krukan innan du planterar. Lossa lite på rötterna och plantera växten så den kommer på samma höjd som i krukan.

Växten mår bra av lite ny planteringsjord, vald efter växtens behov. Ljungväxter vill gärna ha en kalkfattig och sur jord och vattenväxter behöver ha speciell vattenväxtjord. Stenpartiväxter vill helst ha lite mer väldränerad och inte så näringsrik jord.
 Vattna noga efter plantering och var noga med vattningen till dess att de hunnit etablera sig väl.

Planteringstid

Krukodlade perenner planteras lämpligast i april-maj eller augusti-september, i Skåne en något längre säsong. Då hinner växterna rota sig ordentligt innan sommarvärme respektive vinterkyla sätter in. 
Vill man vänta med plantering efter inköpet så bör man vara extra noga med att hålla efter dem med vatten.

 

Placering

Plantera perenner med samma avstånd mellan sig som de blir höga. Mäter gör man från mitten av plantorna. Sätter man dem närmare varandra får man räkna med att gallra.

Vattning

Det är viktigt att vattna rikligt under torra perioder, speciellt när det finns nyplanterat eller omplanterat som ännu inte hunnit rota sig ordentligt.

Ogräs

Ogräs tjänar man på att rensa ofta och det är betydligt lättare att ta bort när det är litet och innan det har frösått sig i rabatten.

Gödsling

Till en vanlig perenn rabatt räcker det om man krattar ner lite kompost och benmjöl och ibland lite långtidsverkande.

Delning

Dela plantor är det snabbaste och enklaste sättet att föröka en perenn på. Tidpunkten för delning är olika beroende på när plantorna blommor.

  • Blommar en perenn på våren ska den delas i augusti
  • Blommar en perenn på hösten ska den delas på våren

Gräv upp plantan och skaka bort lite lös jord. Oftast ser man ganska tydligt var man kan dela plantorna. Använd i första hand fingrarna för att försiktigt lirka isär dem och se till att de nya plantorna har både blad och rötter. Är rotklumpen väldigt kompakt kan man behöva använda en kniv eller en vass spade för att dela på den. Plantera plantorna direkt och vattna rikligt.

Inför vintern

Det är bra om man inte klipper ner perenner inför vintern. Låt blad och stjälkar få vissna ner och ligga kvar som en naturlig vintertäckning. Sorter som är känsliga för vinterfukt och inte så härdiga är bra att täcka över med löv, ris, grankvistar till täckbark och säckväv eller fiberduk.

Zonkartan gäller ej perenner

Faktorer som skyddat läge, bör täckas och väldränerat är viktigt att ta hänsyn till. Till skillnad från träd och buskar vissnar perenner ner helt och övervintrar med knoppar under jord. Därför klarar de sig därför ofta lika bra eller bättre i mellersta och norra Sverige som i södra delarna där det det är vanligt med frost och kyla utan ett skyddande snötäcke.

Marktäckare håller ogräset borta

Genom att plantera marktäckare får du en lättskött yta och där ogräset får svårt att etablera sig. Det finns väldigt mycket vackert att välja på. Både blommande och olika bladverk. Marktäckare finns i olika höjder, så passa på att skapa lite naturliga nivåskillnader. På bilden visas backtimjan och hasselört tillsammans.

Välj rätt placering för växten

Perenner, liksom andra växter, utvecklas bäst om de växer på rätt plats. Ta inte bara hänsyn till sol och skugga, utan också till jordmån. En del växter behöver mycket väldränerat för att inte ruttna bort under den fuktiga delen av året. Andra behöver raka motsatsen. Varje perenn har en egen informationsskylt hos oss där denna information finns angiven.