Magnolia

Magnolior är ett växtsläkte som omfattar 120 arter och de växer vilt i Asien, Nord- och Sydamerika. Magnolian vill gärna ha ett varmt klimat, soligt skyddat läge och en väldränerad men fuktig jord.

Det finns många olika sorters Magnolior och nedan följer lite skötselråd för var och en.

Japansk magnolia – Magnolia kobus

Är troligtvis den härdigaste av alla magnolior och blommar rikligt med vita doftande blommor i april-maj. Den växer med tiden till en större buske eller ett mindre träd och har vacker grå bark. Det tar några år innan den börjar blomma, men när den väl gör det så är det väl värt väntan.

Den Japanska manolian placeras lämpligen i väldränerad, näringsrik och fuktig jord (Solhaga plantjord) och trovs bäst i sol och vindskyddat läge. Blir 5-6 m.

Hybridmagnolia – Magnolia x lobebneri

Är korsningar mellan härdig japansk magnolia och stjärnmagnolia med grövre grenar, som får vita/rosa blommor under tidig vår. Blommar i tidig ålder och passar bra att planteras med mer senblommande växter i soligt och skyddat läge. Vill ha näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Blir 2-6 m.

Buskmagnolia – Mahnolia sieboldii

Denna magnolia blommar lite senare och under och under en längre period med enstaka blommor. Den vill ha sur jord och bör planteras under våren i soligt eller halvskuggigt läge. Får vackra frukter efter blomning. Blir 2-3 m.

Praktmagnolia – Magnolia Soulangeana-gruppen

Har stora näckrosliknande blommor som väller fram under våren. Denna buske har vackra läderartade blad och i skyddat läge kan den få formen av ett välformat äppelträd. Den trivs bäst i sol och för att få en rik blomning kräver den en något sur, men näringsrik och fuktig jord. Blir 2-3 m.

Rosenmagnolia – Magnolia Liliiflora-gruppen

Rosenmagnoliorna är en grupp korsade magnolior som blommar i ganska tidig ålder, men som har lite mindre blommor. De är ganska härdiga och finns som mindre eller större buskar. De vill ha något sur, näringsrik och fuktig jord och växer bäst i ett skyddat varmt läge. Rosenmagnoliorna blommar på våren och passar bra i rabatter tillsammans med perenner som blommar lite senare. Blir 1-2 m.

Stjärnmagnolia – Magnolia stellata

Har formen av en stor buske eller ett litet träd, med vita finflikiga blommor. Är en ganska tålig magnolia, men den växer långsamt. Blommar mycket rikligt och trivs bäst i näringsrik, mullrik jord i ett soligt, skyddat läge. Observera att olika stjärnmagnolior är olika härdiga. Blir 2-3 m.