Lavendel

Älskad av oss och älskad av viktiga pollinerare så som fjärilar, bin och humlor. Inte undra på med sina vackra och väldoftande blommor och trevliga växtsätt.

Lavendel är en halvbuske som härstammar från Medelhavsområdet. Den har lätt håriga och långsmala blad som skiftar i silver, likt silverpäronens. De små blommorna sitter i kransar som i sin tur bildar ax. Blommorna är vanligen blå eller violetta men det finns även sorter med rosa och vita blommor. Både blommorna och bladen har en härlig aromatisk doft som lockar både fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter.

Skötsel och beskärning

Lavendel kräver ingen speciell skötsel utan klarar sig bra ändå. Det enda man behöver göra för att hålla den kompakt och fin är att klippa ner den. Man kan tillsätta lite gödning eller jordförbättring på våren till rabatten, men den kräver inget speciellt.

Beskär i mars

Om det glöms bort eller om det passar bättre att beskära på vårvintern så går det även bra att göra det under första halvan av mars. Eventuellt frostskadade grenar klipps bort och plantan putsas till en fin och kompakt form. Se till att lämna en del av bladen kvar på grenarna då dessa är nödvändiga för att nya grenar ska kunna utvecklas. Beskär inte om det väntas frost. Tänk också på att blomningen kan försenas vid vårbeskärning.

Beskär i september

Tvärtemot vad många tror, så är bästa tiden att beskära lavendeln i september, så snart den blommat klart. Det är viktigt att beskära den ganska hårt så att plantan håller sig kompakt. Höstens beskärning bör göras innan mitten av oktober, för sen utvecklas grenarna som kommer bära nästa års blommor. Det minskar också risken för skador från nattfrost. Se till att alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, det är en nödvändighet för att nya grenar ska utvecklas.

Klipp aldrig ner helt till gammal ved då detta förhindrar uppkomsten av nya grenar!

Växtplats

Bästa växtplatsen för lavendel är solig och väldränerad. Den vill gärna ha sandig, mullrik och kalkrik jord. Lavendel passar bra till låga häckar eller som samplantering med andra växter. Den är också mycket populär att plantera i krukor och i balkonglådor. Är det väldränerat så är den vinterhärdig till zon 3-4 under förutsättning för att den ska ha hunnit rota sig ordentligt innan vintern.

Användning

Klipper du lavendeln i september så går det utmärkt att använda både blad och blommor till att göra väldoftande lavendelpåsar.

Finns det tillräckligt med utrymme för att låta lavendelbusken växa sig större, så kan det vara värt att hoppa över den årliga beskärningen. Då får lavendeln en rikligare och mer långvarig blomning. Det är dock ändå rekommenderat att klippa bort överblommat under säsongen.