Generella planteringsråd

Nyinköpta plantor ska . Sänk ner hela krukan i en hink och vänta till det har slutat bubbla. Gräv en planteringsgrop – minst dubbelt så stor som rotklumpen (gärna större) och vattna noga innan plantering.

med 10-20 cm grus eller lecakulor i botten om jorden inte är väldränerad.

Sätt i en stör för , på den sidan där det blåser mest från, vid plantering av träd.

Välj en jord som passar bra till växten som ska planteras. Det betalar igen sig många gånger om att lägga några tior extra på bra jord då den gör att växten utvecklas på bästa sätt.

Sätt ner plantan och se till att den hamnar i . (Rosor, klematis, pil och poppel ska sättas 10-15 cm djupare).

Häll på hälften av jorden och eventuell gödsel, se till att plantan står rakt och vattna igen. Fyll upp med mer jord och eventuellt lite till gödsel, tryck till ordentligt runt plantan och vattna igen.

En kring trädet bidrar till att vattnet rinner ner på rätt ställe, nämligen rakt under trädet.

Plantera lämpligast när det är .

måste ske ofta och rikligt under varma perioder. För att minska avdunstningen kan man lägga täckbark på nyplanteringen, som dessutom är vackert.

Nyplanterade vintergröna växter på våren eftersom plantan inte kan få ut något vatten ur jorden medan tjälen är kvar. Samtidigt värmer solens strålar så att de gröna delarna avdunstar vatten. Ett tips är att isolera med löv eller barkmull så tjälen inte går så djupt, linda säckväv eller annan väv runt plantan vid första vårsolen. Vattna noggrant tidig vår, till tjälen gått ur jorden.

behöver mycket vatten på hösten, så ge dem en rejäl rotblöta då och då om hösten är torr.

behöver väldigt mycket vatten i början så att de små fina rötterna som suger upp vatten till de stora rötterna kan etableras.

OBS! Anpassa vattningen efter väder och temperatur och använd fingrarna för att känna hur torrt det är under ytan. Generellt så behöver växterna nästan alltid mer vatten än vad man tror.