Trämöbler

Trä är en naturprodukt och ett levande material som förändras av yttre påverkningar från miljön. Det tar upp och avger fukt beroende på de yttre omständigheterna. Trä rör sig också med omgivande temperatur. Som en följd av denna naturliga process kan små sprickor uppstå i träets yta. Denna sprickbildning har ingen inverkan på möbelns hållbarhet, men vi rekommenderar att stryka på lite träolja eller lasyr emellanåt för att förhindra att sprickorna fördjupas.

För kunna glädjas av sina möbler länge bör man ta hänsyn till följande skötselråd:

  • – Rengör möblerna ofta, tvätta och torka av med milt rengöringsmedel, då regn och fågelspillning innehåller ämnen som kan ge fläckar.

  • – Använd ett regnskydd/solskydd när de inte används.

  • – Förvara möblerna svalt, inomhus under vinterperioden.

  • – När möblerna plockas fram i början av säsongen bör de impregneras på nytt och lösa skruvar dras åt.

Teak

Teak är precis som annat trä en naturprodukt och ett levande material. Skillnader i färg och ådring är därför normalt liksom uppkomsten av sprickor i ådringen på grund av väderpåverkan. Teakmöblerna är handgjorda och därför kan det ibland vara mindre skillnader mellan de olika modellerna. Den yttre påverkan ger efter en tid teakmöblerna en vacker silvergrå yta. Teakmöbler innehåller naturligt en olja som skyddar dem mot insektsangrepp och röta, vilket gör dem väl lämpade för utomhusbruk. 

För kunna glädjas av sina möbler länge bör man ta hänsyn till följande skötselråd:

  • Rengör möblerna ofta, tvätta och torka av med milt rengöringsmedel, då regn och fågelspillning innehåller ämnen som kan ge fläckar.
  • Impregnera sedan med teakolja om du vill bevara den varma teakfärgen. Är det fuktigt efter impregneringen kan det bildas små mögelfläckar i den olja som inte trängt in i träet ännu. Detta kan vanligen skuras bort med en skurborste och diskmedelslösning eller slipas bort med hjälp av ett fint sandpapper med försiktighet i träets fiberriktning.
  • Använd ett regnskydd/solskydd när de inte används.
  • Förvara möblerna svalt, inomhus under vinterperioden. 
  • När möblerna plockas fram i början av säsongen bör de impregneras på nytt och lösa skruvar dras åt.

 

Målade trämöbler

Rengör med en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel, som grön såpa, och eftertorka gärna.

Skydda möbeln för regn, gärna med ett vävventilerat möbelskydd. Torka av möbeln om det har regnat på den, för att undvika fläckar från kalk och mineraler.

Om det uppstår en skada i lacken ska ytan slipas lätt med ett fint sandpapper och rengöras från orenheter, innan ny färg läggs på. Solens ultravioletta strålar och andra atmosfäriska förhållanden kan bilda små sprickor i trä. Detta är en naturlig förekomst i naturen och kommer inte att påverka hållbarheten hos möblerna.

När möbeln inte används rekommenderar vi att den täcks, för att på så vis öka dess livslängd. Lägg dock något mellan möbel och täckmaterial så det finns luft emellan.