Orkidé

En fantastisk växt som är lika exotisk som den ser ut. Men den behöver inte vara svårskött för det

Det finns orkidéer som blommar endast några timmar per år och andra som blommar ofta och länge. Phalaenopsis är en bra nybörjarvariant, men det är ju såklart väldigt viktigt att växten sköts på rätt sätt. Följande råd passar många orkidéer men vissa sorter kan kräva annat så be om information vid inköp.

Placering

Krukan bör vara i genomskinligt plastmaterial och ha rejält med lufthål, så att rötterna får tillräckligt mycket ljus och luft. Ytterkrukan ska vara så pass stor att det bildas ett litet luftrum till innerkrukan. Orkidéer växer naturligt i träd i fuktigt klimat och passar egentligen bättre som ampelväxt än i kruka. Den är mycket känslig för frost och kyla men trivs i välventilerade rum med något lägre temperaturer. Idealtemperaturen varierar mellan olika sorter men många trivs bäst i omgivningar som håller 16-17 grader. Det finns dock sorter som tål mer och trivs utomhus under hela sommarhalvåret. På vintern vill orkidén stå i söderläge och få så mycket ljus som möjligt och på sommaren trivs den bäst i norrläge där den skyddas mot för mycket direkt solljus. Tänk på att de inte tycker om torr luft så undvik att placera dem ovanför varma element.

Vatten och näring

Vattna din orkidé ungefär en gång i veckan och tänk på att vattenbehovet varierar med årstiderna. Känn efter och se på rötterna genom den genomskinliga krukan. Ifall rötterna är ordentligt gröna av klorofyll kan vattningen vänta. Orkidén vattnas lämpligast genom att i sin plastkruka sänkas ned i en hink/vask med rumstempererat vatten, men undvik att få vatten i bladrosetten. Vi har ett flertal orkidénäringar och det är bra att tillföra det i samband med vattningen. Följ de anvisningar som står på näringsflaskan och var noga med att inte överdosera.

Omplantering

En nyinköpt orkidé bör planteras om redan efter ett år då man inte vet hur länge den stått i sin kruka. Därefter kan den planteras om vartannat eller vart tredje år. När orkidén börjar ”lämna” krukan med mycket rötter utanför är det dags för omplantering. Klipp då bort de döda, torra rötterna. Lägg vitmossa (ultra gro) närmast rötterna och fyll på med bark och kompostblandning. Vitmossa är mycket bra för orkidéer. Den håller fukt men släpper igenom syre. Ifall bladen hänger så kan den ibland räddas med vitmossa. Klipp inte bort grenar efter blomningen utan låt de vara som de är.

Tips

När du köper en orkidé – välj inte exemplar efter antalet blommor utan välj en planta som ser stark och frisk ut. Ett rejält bladverk som växer och nybildande många rötter, det ger en bättre blomning.