Julstjärnor

Visste du att julstjärnan ursprungligen kommer från Mexico där den kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blomma. Rött var aztekernas heliga färg och för dem symboliserade julstjärnan renhet och ansågs helig. Julstjärnan finns nu i många fler färger än rött; vitt, rosa, aprikos och spräckliga för att nämna några.

Den vilda julstjärnan är en flera meter hög buske. Genom förädling och odlingsteknik har man fått fram en vacker krukväxt. De röda bladen liknar kronblad, men är i själva verket ”högblad” och de verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Julstjärnan finns i handeln från slutet av november och under december. Det är möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt.

Julstjärna (Euphorbia pulcherrima)
Euphorbiaceae, törelväxter

Egenskaper

Julstjärnor tål inte kyla och bör därför vara ordentligt inslagna när man tar hem dem från affären. Köp aldrig julstjärnor som stått ute!

Placering

Julstjärnan placeras ljust och soligt, för då håller färgen på bladen bättre. För höga och för låga temperaturer kan göra att växten tappar bladen, likaså temperaturskiftningar.

Sorter

Många sorter finns. Vi har de vanliga klassiska i vitt, rött och lime men det är viktigt att även här följa de nya trenderna. Winter rose, Sonora White Glitter, Jester, Carusell och Burgundy är exempel på lite udda och nyare sorter och de lockar köpare i alla åldrar.

Skötsel

Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Vid bevattning ska jorden vattnas igenom ordentligt och torka upp lätt där emellan, men aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Kyla och drag ska undvikas helt. Julstjärnan kan angripas av vita flygare, trips, ull-, sköld- och bladlöss, bekämpning mot dessa finns i butik.

Produktionsmetoder

Julstjärnor förökas vegetativt genom att sticklingar tas från moderplantor. När sticklingarna bildat rötter, efter ca 4 veckor planteras de i större krukor. Större kruka ger en större julstjärna. För att få en grenad julstjärna krävs det att plantan toppas. För en god etablering hålls hög luftfuktighet och en temperatur på 24°C under de tre första veckorna. Därefter sänks temperaturen och på natten hålls den runt 19°C. Temperaturreglering är viktigt för att styra tillväxten, ju lägre temperaturen är, desto mer bromsas tillväxten. För att få en vacker stjärna krävs luftcirkulation runt bladverket, därför måste julstjärnorna glesas kontinuerligt under tillväxtperioden.

Fullständig kontroll av ljuset är helt avgörande för blommans utveckling. För att en julstjärna ska blomma behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6–7 veckor.