Cyklamen

En blomrik och vacker krukväxt som trivs bäst i svalare temperaturer.

Den cyklamen vi köper idag härstammar från medelhavsländerna och Främre Orienten och har under mer än ett sekel förädlats fram till en tålig och dekorativ krukväxt. I sin naturliga miljö är den van vid låga temperaturer och även som krukväxt trivs den bäst i svalare temperaturer. Rensa bort vissna blommor och blad ända inne vid knölen för att undvika gråmögel.

Cyklamen
Cyclamen persicum

Skötselråd

En bra tumregel är att cyklamen behöver vatten först när den börjar sloka. Undvik att vattna på cyklamenknölen. Sänk istället ned krukan i ljummet vatten några minuter och låt den därefter rinna av. Cyklamen behöver inte mycket näring för då blommar den mindre och bladverket växer snabbare. Efter blomning ska den ha mer sparsam vattning.

Cyklamen trivs torrt och svalt över sommarmånaderna, då den har sin viloperiod och i slutet av sommaren är det lämpligt att plantera om knölen i ny jord.

Den trivs bra i ljusa lägen men inte direkt i sol och för lång blomning bör den placeras ljust och svalt. Inglasade balkonger och uterum är ypperliga där temperaturen kan få gå ner mot noll grader.