Azalea

En växt som många associerar med julhögtiden. En mycket populär blommande krukväxt som faktiskt säljs året om. Den härstammar i själva verket från Himalayas bergssluttningar.

Visste du att

Rhodos betyder ros och dendron betyder träd på latin.

Azalean härstammar från Kina och Japan och på Himalayas bergssluttningar växer den som ”våra Rhododendronbuskar”, vilken den också är släkt med. Azalean började förädlas i början av 1800-talet i Belgien och Frankrike, men kom till Europa första gången 1680. Idag sker förädlingen och förökningen i första hand i Belgien och Tyskland. Det tar mellan 1-4 år att få fram en normalstor azalea från en stickling. Den växer, sätter knoppar och lagrar upp energi under sommaren. Azalean är främst uppskattad här i på nordligare breddgrader för sin fantastiska och rikliga blomning under vinterhalvåret.

Azalea
Rhododendron simsii

Skötsel

Azalean vill gärna stå ljust, men undviker helst starkt solljus och varma element. En knoppig Azalea kräver mer ljus än en som är utslagen. Den kräver mycket regelbunden vattning och får aldrig torka ut. Enklast är att sänka ner den i ljummet vatten när jorden börjar kännas torr. Håll den nere till den slutar bubbla. Låt jorden torka upp mellan varje vattning och tillsätt ingen näring under blomningen. En jämn vattning och en ljus och sval placering förlänger blomningstiden.

Vill man spara azalean efter blomningen så plockar man bort de sista blommorna, minskar ner på vattningen men låter den fortfarande stå ljust. Näringsvattna under vår- och sommarmånaderna.