Amaryllis

En högst ståtlig lökväxt som verkligen förknippas med julen. Den blommar länge i såväl kruka som i vas.

Amaryllisen härstammar från Sydamerika och kom till Europa på 1700-talet.

Svenskt namn: Amaryllis
Latinskt namn: Hippeastrum x hortorum

Skötsel av amaryllis

Amaryllis är en ståtlig och vacker lökväxt, som man kan odlas även i hemmet. Lökar finns att köpa från oktober till slutet av vintern. Vanligast är förplanterade lökar som finns i butik från november. Löken blommar en gång per år och får vanligen mellan 1–3 blomstänglar, med tre till fem klockformade blommor. Blomstänglarna går bra att snitta av och sätta i en vas och håller väldigt bra om vattnet byts regelbundet. Stötta upp den med en blompinne på insidan och sätt ett gummiband längst ned, annars rullar stjälken upp sig.

Plantering av löken

Den vanligaste planteringstiden är på hösten. Välj en kruka som bara är ett par cm större i diameter än själva löken. Dränera i botten med små lecakulor eller finkornig grus. Låt först lökens torra rötter suga vatten ur en vas i ett par timmar. Plantera i finkornig jord, som kaktus- eller såjord med halva löken ovanför jorden. Placera krukan på ett ljust ställe och vattna vid planteringen. Sen klarar sig löken på den vätska och näring som den själv lagrar upp, fram till blomknoppen kommit fram från löken. Vattna därefter regelbundet med rumsvarmt vatten, men se till att inte vattna på själva löken, utan i jorden. Vid 20 grader behövs cirka en deciliter i veckan. Det är viktigt att jorden får torka upp mellan givorna.

Efter blomningen

När blommorna har vissnat ska de skäras bort för att inte dra onödig näring från löken. Då blommorna har vissnat samlar amaryllisen näring för nästa års blomning och en fördel är att lämna kvar stjälken som återger näring till löken i takt med att den vissnar ner. Växten placeras fördelaktigt ljust och vattnas regelbundet med blomsternäring.

I trädgården på våren

Då vädret blir varmare är det lämpligt att flytta amaryllisen till en halvskuggig plats i trädgården. Det är viktigt att den skyddas för alltför mycket vatten, då det kan ge sjukdomar. Se till att halva löken ständigt är ovan jord

Hösten

Krukan tas in innan det blir frost och vattnas sparsamt i några veckor. Placera sedan löken i mörker och sluta vattna den under 2-3 månader. Då kommer blomknoppen triggas fram ur löken igen. När knoppen syns flyttas växten till ett ljust läge och vattna åter sparsamt.