Olivträd

Planterat i en enkel lerkruka klär denna vackra nyttoväxt såväl uteplats som kök.

Olivträdet är ett städsegrönt träd som växer vilt i medelhavsområdet. Trädet har smala grå blad och under våren får det små ljusa, väldoftande blommor som utvecklas till svarta eller gröna frukter. Olivblommor saknar nektar och lockar därför inte till sig pollinerare. Pollineringen sker istället med vindens hjälp. Har man det inne behöver man hjälpa till med en pensel. I sin naturliga miljö kan det bli mellan 5-12 meter högt, men här i norden blir det betydligt lägre och växer ganska långsamt. Olivträdet börjar ge frukt vid cirka 5 års ålder i sin naturliga miljö och vid 20 år producerar det som mest. Olivträd kan bli upp till 1500 år gamla.

Jord

I sin naturliga miljö växer oliven på kalkrik, torr och mager jord. Vi har speciell citrusjord som vi rekommenderar även till olivträd. Men även vår egen blom- och plantjord fungerar bra om man dränerar i botten med lecakulor eller väljer att plantera i en självbevattningskruka.

Blanda en bra jord själv:

  • 30% lera
  • 30% sand, gärna med småsten
  • 30% Solhaga plantjord
  • 10% lecakulor

Enbart planteringsjord med hög andel torv bör undvikas, eftersom torven binder för mycket vatten och humussyrorna från torven inverkar negativt på rötterna. Plantera om vart tredje år och beskär de grövsta rötterna, alternativt flytta till större kruka. Passa på att fylla på med ny och fräsch jord.

Placering

Olivträdet kräver mycket ljus. Bäst trivs det på en balkong, i välventilerade uterum eller en solig och skyddad plats i trädgården, där trädet kan stå från maj till mitten av oktober. Det kan till och med trivas i ett ljust rum om luften inte är alltför torr. Olivträdet klarar lättare och enstaka nattfrost, men skall helst vinterförvaras frostfritt på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader. Ta in det efter första nattfrosten. Under vintern skall olivträdet ha ytterst sparsamt med vatten. Ta ut trädet på våren och se till att skydda det mot solens starka strålar i början. Använd skuggväv eller ställ i skuggan till att börja med. Flytta sen vidare det till ett läge i full sol.

Vattning och gödsling

Som utpräglad torrmarksväxt kräver oliven lite vatten i sin naturliga miljö.I kruka bör rotklumpen torka upp lätt mellan vattningarna, men inte stå torr. Var väldigt noga med att fylla på med vatten under varma och torra perioder. Om olivträdet blir för torrt, fäller växten en del blad. Gödsling sker med speciell olivträdsnäring eller med citrusnäring. Har ni Chrysan hemma så fungerar det också bra. Ge näring i april/maj och sedan i början av juli. Observera att trädet inte ska ha någon näring under vintervilan.

Beskärning

Olivträdet tål rejäl beskärning. Långa skott kan tuktas när som, men tuffare beskärning görs lämpligast i slutet av vintervilan. Ska det få växa naturligt så klipps bara torra delar bort efter vintern.