Citrusträd

Citrusträd finns i många varianter och alla har sitt ursprung i Östasien utom grapefrukt som kommer från Västindien. De har mörkt vintergröna läderartade blad och blomning kan ske när som helst på året. Vi rekommenderar att köpa färdiga plantor för de som man själv frösår blommar mycket sällan.

Vanliga sorter

  • Citrus auranthium – Pomerans, ger ganska sura orange apelsiner.
  • Citrus auranthium myrtifolia – Kinesisk dvärgapelsin, vanlig sort för odling som krukväxt.
  • Citrus limon – Citron, lätt taggig, citronfrukten tar ca ett år på sig att mogna.
  • Citrus microcarpa (mitis) – Prydnadsapelsin, vanlig lättodlad sort med riklig blomning och fruktsättning. Orange-gula frukter upp till 4 cm stora. 
  • Citrus sinensis – Apelsin, större i alla avseenden, dessutom taggig.

Placering

Citrusträdet skall stå ljust och soligt hela året och under den ljusare delen av året kan du ha det i vanlig rumstemperatur. På vintern skall trädet placeras ljust och svalt i 8-12 grader, t.ex. i ett vinterbonat uterum eller växthus. Om plantan står för varmt vintertid ramlar bladen av. Under sommaren rekommenderar vi att plantan placeras utomhus på en vindskyddad plats. När du tar ut plantan på försommaren placeras den i ett skuggigt läge för att sen sakta flyttas till ljusare plats och efter en dryg vecka kan den vara placerad i ett varmt och soligt läge. Man kan också lägga över skuggväv de första veckorna för att skydda bladen från vårsolens starka strålar.

Vattning

Under tillväxtperioden april–oktober ska plantan vattnas frikostigt och spritsas (spraya) ofta, dock ej under solens starkaste timmar. Det bör dock få torka upp mellan vattningarna. Under den svala perioden skall citrusträdet vattnas sparsamt så jordklumpen nätt och jämt är fuktig.

Gödsling

Citrusträdet behöver en hel del näring under tillväxtperioden och vi rekommenderar att gödsla en gång varannan vecka. Observera att ingen gödsel bör tillsättas under viloperioden. Vi har speciell citrusnäring, från olika leverantörer, i butiken som vi rekommenderar för att trädet ska få i sig tillräckligt med järn. Om bladen blir lite gula så saknar de just detta ämne.

Omplantering

Citrus kräver en närings- och fuktighetshållande jord. Bra färdigblandad citrusjord hittar du hos oss, den innehåller viktiga komponenter som inte vanlig plantjord innehåller.

Pollinering

För att få citrusträdet att bära frukt då det står inomhus behöver man hjälpa till med polineringen. För varsamt en mjuk pensel över ståndarna på en blomma och stryk sedan av pollenet på nästa blommas pistill.