Cossallat, Romansallat. Kulturarv. Från 1802. Traditionell, välkänd, rustik sort med djupt gröna, fast slutna huvuden med en ljust cremefärgad kärna. Krispigt söta blad som passar perfekt i t.ex. ceasarsallad eller som dekoration. Även späda blad kan skördas tidigt på säsongen.
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus i såjord februari-mars. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Sås i omgångar för god tillgång hela säsongen. Gallringsskördas till 20 cm för täta huvuden. För särskilt delikat och blek sallat binds huvudena ihop före skörd.
Benämns även som: Cossallat,Romansallat
Portionsmängd: 1000 frö
Utvecklingstid, dagar: 70
Växtläge: sol-halvskugga
Färg: Grön
Såtid: feb-juni
Grotid: 5-15 dagar
Blomtid/Skördetid: maj-sep
Årighet: Ettårig