Sommarstammar

Viktigt om plantering

Alla växter som planteras i krukor eller andra kärl behöver extra noggrann tillsyn av vatten- och näringstillförsel jämfört med de som planteras i rabatt. Växter som sätts direkt i jorden behöver vid normal väderlek inte vattnas dagligen efter att de rotat sig. Vattningen varierar förutom med väderleken också med växtsort och placering av planteringen.

Abutilon - Blomsterlönn

En sommarstam som ger trädgårdsglädje hela sommaren. Planteras i Solhaga surväxtjord då den mår bäst i kalkfattig miljö. Den härstammar från Medelhavet och är enkel att sköta. Placeras halvskuggigt-soligt och bör hållas jämnt fuktig. Behöver näringstillförsel en gång varannan vecka under sommaren med kalkfri näring (Pokon eller Substral). Ta bort överblommade blommor för rikligare blomning. Rekommenderas att omplanteras i en större kruka. Blommar långt ut på hösten. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Actinidia Deliciosa - Kiwiplantan

Kiwiplantan är en bra klätterväxt och en vacker trädgårdsväxt. Den är självpolinerande och i maj till juni får den vita vackra blommor som senare blir gulaktiga i färgen. Kiwifrukterna brukar mogna på sensommaren, men det varierar med vädret. Föredrar soligt läge eller halvskugga. Växer bäst i luftig och väldränerad jord, Solhaga Plantjord rekommenderas. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Acer phoenix - Japansk lönn

Passar bra i kruka och gör sig vacker i vilken trädgård/balkong som helst! De nya bladen är rosa på våren och när de växer till sig blir de grön-röda. På hösten mörknar bladen och blir om möjligt ännu vackrare. Växer beroende av krukstorlek, men kan bli upp till 150 cm hög och ha en omkrets på 125 cm i kronan. Är vinterhärdig, men vid plantering i kruka bör den förvaras ljust och svalt på frostfritt ställe. Klipp långa skott i slutet av mars. Gillar sandig, mullrik jord. Placeras lämpligast i soligt till halvskuggigt läge.

Alstromeria theresa - Prinsesslilja Theresa

Är en kompaktväxande och rikt blommande växt, som blommar från maj-frost.

Passar bra i rabatt och kruka i soligt - halvskuggigt läge och klarar temperaturer ner till -5 °C. Blir ca 35 cm hög. Var noga med att tillsätta näring under sommaren. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Anisodentea capensis - Rumsmalva

Placeras i halvskugga-sol och jorden ska hållas jämnt fuktig. Planteras i Solhaga surväxtjord. Gödslas gärna med kalkfri näring varannan vecka under sommaren. Plocka bort överblommade blommor för en bättre blomning. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Argyranthemum frutescens - Margerit

Planteras fördelaktigt i en större kruka och placeras gärna i halvskuggigt läge, men den fungerar även bra i sol och skugga. Den blommar från maj-oktober och klarar temperaturer ner till 0 °C. Vill ha torvrik, gödslad jord (Solhaga Plantjord) som ska hållas jämnt fuktig. Vid torka eller övervattning torkar knopparna in och faller av. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Astilbe

Atilben trivs bäst i halvskugga och inte i direkt solljus. Den ska hållas jämnt fuktig och behöver kontinuerlig näringstillförsel under sommarhalvåret för att orka blomma rikligt. Vinterförvaras lämpligen på en ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas ytterst sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Bougainvillea - Trillingblomma

Vill växa så ljust som möjligt, gärna i direkt solljus. Blommar hela sommaren och en bit in på hösten. Fungerar bra att plantera i kruka, men ska vattnas regelbundet och få sparsamt med näring. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10-15 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även lite näring.

Callistemon – Lampborste

En riktigt tuff växt som drar ögonen till sig!

Placeras soligt för riklig blomning. Håll jorden jämnt fuktig. Ta bort överblommat, så blir det mer energi över till nya. Gödsla ofta under sommarhalvåret. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Camellia japonica - Kamelia

Denna växt kan stå svalt inomhus men mår bäst av att stå utomhus under sommaren. Kräver en ljus växtplats men trivs inte i direkt solljus. Ska vattnas regelbundet och jorden får inte torka ut helt. Ge näring en gång i månaden. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Canna indica

Är en optimal blomma för uteplatsen, balkongen, växthuset mm. Vill stå så ljust som möjligt och trivs i direkt solljus. Tål inte uttorkning, kräver regelbunden vattning och näringstillförsel. Ta bort överblommade blommor, men akta blomman som brukar komma precis under. Klipp ner den på hösten. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Canna mexicana

Är en optimal blomma för uteplatsen, balkongen, växthuset mm. Vill stå så ljust som möjligt och trivs i direkt solljus. Tål inte uttorkning, kräver regelbunden vattning och näringstillförsel. Ta bort överblommade blommor, men akta blomman som brukar komma precis under. Klipp ner den på hösten. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Datura stramonium - spikklubba

En ettårig ört inom släktet spikklubbor och familjen potatisväxter. Den härstammar från Mexiko men finns idag naturligt på många håll världen över. Spikklubba är sällsynt men trivs på öppen mark och kan återfinnas på exempelvis stränder, i hamnar, vägrenar, trädgårdar, på potatisåkrar och tippar. Den blir mellan 20 och 120 cm hög och blommar från juli till oktober med vackra vita eller violetta trattlika blommor. Spikklubban luktar inte gott, men bildar efter pollinering en frukt som består av en upprätt kapsel som är 3,5-7 cm stor, äggrund och som är slät eller har 2-25 millimeter långa taggar.

Skötsel

Den vill ha mycket ljus. Behöver regelbunden vatten- och näringstillförsel under vår och sommar. Plocka bort överblommade blommor, så blommar den snabbare om. Är en dekorationsblomma och är giftig vid förtäring. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

 

Echeveria Setosa

Vill växa ljust och klarar även direkt solljus. Behöver regelbunden vattning och näring var fjärde vecka på sommaren. Ta in den innan första frosten kommer och vinterförvara den på ett svalt men frostfritt ställe. Skotten kan planteras.

Hydrangea - Hortensia

Vill helst växa i halvskugga och inte i direkt solljus. 
Kräver mycket vatten och får aldrig torka ut. Under sommaren vill hortensian ha jämn näringstillförsel för att blomma rikligt. Det är en mycket blomrik och dekorativ både ute- och inomhus. Hortensian trivs bäst i torvrik jord med lägre kalkhalt så till dem rekommenderas Solhaga surväxtjord. De vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten och även näring oftare.

Kangaroo Paw - Kängurutass

Är en australiensisk trädgårdsväxt som gillar mycket sol, men gärna blöta rötter. Var noga med vattningen så att den hålls jämnt fuktig och tillsätt näring under sommarmånaderna. Blommar till första frosten om man är noga med att klippa bort överblommade blommor. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Pericallis x hybrida Senetti - Senetti

I Skandinavien en ganska ny hybrid av astersläktet. Med fantastiska blommor i klara färger. Trivs i sol eller halvskugga och vill vara jämnt fuktig och bör gödslas en gång i veckan under sommaren. Efter första blomningen klipps den ned till 15 cm och nya blommor kommer efter ca 4-5 veckor. Mycket dekorativ i kruka med sina vackra intensiva färger. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Polygala myrtifolia - Luktärtsbuske

En kompakt vintergrön buske som kan bli upp till 150 cm hög vid gynnsamma förhållanden. I nordiskt klimat blir den ofta mindre. De blommar från vår till sen höst. Planteras i sol eller halvskugga och kräver en regelbunden vattning. Kräver kalkfattig jord med lågt pH och vi rekommenderar Solhaga surväxtjord, samt likvärdig näring (Pokon eller Substral). Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Rhodochiton astrosanguineus - Törnrosas kjortel

En dekorativ, klättrande sommarväxt som fungerar utmärkt i både rabatt och kruka. Populär att placera vid pergola, rosbåge, spalje eller annat som den kan klättra på. Trivs bäst i halvskuggigt läge. Vattnas måttligt, men får inte torka ut. Blomningstid från maj-oktober. Rekommenderas att gödas regelbundet på sommarhalvåret. På vintern förvaras den lämpligen på ett ljust men svalt ställe och bör planteras om på våren. Klipp enbart bort vissna grenar på våren.

Solanum Rantonetti - Potatisblomma (Himmelsöga)

Ska placeras soligt och varmt och jorden bör hållas jämnt fuktig. Kräver mycket växtnäring under sommarhalvåret. Blommar från april/maj-sen höst. Beskär med fördel starkväxande skott under sommaren för att öka blomningen. Rekommenderas att planteras i en stor kruka, gärna i Solhaga plantjord. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Sophora prostrata - Little Baby

Är en otrolig planta för alla som gillar lite ovanliga växter. Trivs bäst i soligt till halvsoligt läge. Ska torka upp lätt mellan vattningarna och endast gödas sparsamt. Om den verkligen trivs kan den få små gula blommor under en kort period, men är i Skandinaviskt klimat ofta ”blomfri”. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Streptosolen jamesonii - Gulltratt

Vill stå ljust, men ej i direkt solljus. Håll jorden jämnt fuktig, den får inte torka ut. Kräver regelbunden näringstillförsel under sommarmånaderna. Plocka bort överblommade blommor, för att gynna fortsatt blomning. Långa skott kan klippas under sommaren, vid behov. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Tibouchina - Diadembuske

En sommarstam som ger trädgårdsglädje hela sommaren. Planteras med fördel i Solhaga surväxtjord som är torvrik och kalkfattig. Den härstammar från Medelhavet och är enkel att sköta. Placeras halvskuggigt-soligt och bör hållas ordentligt fuktig. Behöver näringstillförsel en gång varannan vecka under sommaren med kalkfri näring (Pokon eller Substral). Ta bort överblommade blommor så gynnas fortsatt blomning. Rekommenderas att omplanteras i en större kruka. Blommar långt ut på hösten. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.

Zantedeschia araceae - Kalla

Vill växa mycket ljust, men behöver skuggväv i början av året för att skyddas av starka solstrålar. Vattnas regelbundet, men bör torka upp lite lätt mellan vattningarna. Behöver näringstillförsel ofta under sommarmånaderna. Vinterförvaras lämpligen på ljus plats med en temperatur på ca 10 °C. Vattnas sparsamt under vintern och under denna period behöver ingen näring tillsättas. På våren planteras den om i lite ny jord och torra grenar klipps bort. I takt med att temperaturen stiger så behöver den vatten oftare och även näring.