Pelargonier

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

Skötselråd

Jord

Vi rekommenderar Solhaga Blom- och plantjord som är både väldränerad, gödslad och fuktighetsbevarande.

Läge

Pelargonierna bör placeras soligt och luftigt inne eller ute. De trivs bäst utomhus under sommaren, men bör planteras ut först när risken för nattfrost är över.

Vattning

Pelargonier mår bra av att torka upp ordentligt mellan vattningarna, men bör vattnas när jorden torkat. Pelargonier är halvsucculentväxter och kan lagra en del vatten i stjälkar och blad. Vintertid behöver de ha en mycket sparsam vattning annars riskerar de att ruttna.

Näring

Gödselvattna pelargonierna två gånger i månaden från vår till senhöst. Upphör helt med gödsling under vintertid. I vår jord finns långtidsverkande näring som räcker hela våren och sommaren och endast naturnäring behövs tillsättas.

Beskärning/omplantering

Ställ fram plantorna i februari/mars så att de får mer ljus och ta bort gamla vissna blad och grenar. Ge samtidigt pelargonian årets första näring. Vi har flera bra näringar i butiken att rekommendera, så fråga oss gärna. Plantera om efter några veckor i rymliga krukor med gott om plats för rotsystemet så att växten får en kraftigare tillväxt och rikare blomning. När nya skott växer fram är det dags att beskära. Det brukar vara lagom att beskära ovanför det näst lägsta bladfästet. Toppa även plantorna då och då under säsongen, vilket ger både kompaktare och vackrare pelargonier med rikligare blomning. OBS! Ju äldre en planta blir desto fler blommor får den, om den trivs.

Övervintring

Ta in plantan innan frosten kommer och beskär den då ca 1/3 om den ska vinterförvaras. Pelargonier övervintrar bäst på ett svalt och ljust ställe, med ytterst sparsam vattning. 

Förökning

Ta sticklingar vår eller sommar. Välj kraftiga och välutvecklade skott med 3-4 blad. Låt snittytorna torka ett par timmar innan de planteras i sandblandad såjord. Vissa sorter kan frösås tidigt på våren i såjord blandad med t.ex. perlit eller verikalit.