Änglatrumpet

Änglatrumpeten, Brugmansia suaveolens, ingår i familjen potatisväxter. Det finns sju kända arter av änglatrumpet och alla har sitt ursprung runt ekvatorn i sydamerika, från lågt liggande regnskog till drygt 3000 meters höjd och temperaturer som ofta understiger 15 grader. Utseende, storlek och färg varierar. 
Blommorna hos änglatrumpeten har oftast en mycket stark doft på kvällen, men under dagtid märks doften knappt alls. Änglatrumpeten är mycket giftig och man bör även tvätta händerna när man rört vid växten.

Skötsel

Änglatrumpeter är både vatten- och näringskrävande då de växer fort. De ska aldrig torka ut helt, men får inte heller bli stående i vatten – vattna ofta och lite alltså. Sådana växter blir mer lättskötta i stora jordvolymer för då behöver man inte passa dem lika mycket med vatten. Mineralgödselmedel är att föredra framför naturgödsel som verkar för långsamt för denna typ av snabbväxande växter. För bästa tillväxt och blomning rekommenderar vi ett kväverikt gödsel fram till midsommar och efter det övergår man till ett gödselmedel med mer kalium. Ingen näring ska ges månaden innan man tar in den för vinterförvaring. Änglatrumpeter vill stå ljust, varmt och vindskyddat. Mitt på dagen är det bra om de får lite skugga eftersom de annars kan få svårt att hinna suga upp tillräckligt med vatten.

Vinterförvaring

Sluta vattna några dagar innan den ska bäras in för då faller bladen av och den blir lättare att hantera. För att plantan ska få plats kan man behöva beskära lite. De flesta änglatrumpeter klarar av att övervintra mörkt i en temperatur mellan 5-10 grader, men det är att föredra ljust i en temperatur på 10-15 grader. Under vintern behöver den bara en liten skvätt vatten ungefär en gång i månaden.

För att underlätta hanteringen av änglatrumpeten kan man odla den i en stor plastkruka med rejäla hål i botten. Under växtsäsongen planteras både kruka och växt i en mycket större ytterkruka. När änglatrumpeten tas in inför vintern tar man upp den ur den stora krukan. Plastkrukan får följa med upp och rötterna som vuxit ut genom hålen skärs av och en sedan trär man om en plastsäck runt krukan så att inte jordspill och onödig avdunstning sker under vintern.

I april är det dags att börja väcka änglatrumpeten. Man vattnar med ljummet vatten i början och kan beskära den till en fin form. Klena grenar, bleka skott och dött material rensas bort. Undvik att skära under y-delningarna. I maj, beroende på vädret börjar man vänja änglatrumpeten vid utelivet och placerar den skyddad från sol och blåst i början och täck gärna med fiberduk. Vid en frostknäpp kan man behöva ta in plantan.