Generella skötselråd vår- och sommarblommor

För att lyckas med vår- och sommarblommorna finns det några saker att tänka på:

  • Stor jordvolym
  • Rätt ljusmängd
  • Näring
  • Vatten

 

De flesta vår- och sommarblommorna är näringskrävande och behöver stor jordvolym och en god näringstillförsel för att bli så fina som möjligt. Vi rekommenderar att man till planteringen använder en plantjord som innehåller långtidsverkande gödningsämnen och som är speciellt framtagen för att få bästa resultat på blommorna. Vår egen ”Solhaga plantjord” innehåller detta och många andra viktiga tillsatser. Väljer man en plantjord utan tillsatser växer plantorna inte lika mycket och deras "immunförsvar" mot sjukdomar och parasiter försvagas.

Det blir alltid billigare och ofta bättre att köpa en färdigblandad jord - då behöver man inte heller tänka på att justera kväve-, fosfor- och kaliumhalten.

Den långtidsverkande näringen i Solhagas egen jord räcker i 5-6 månader så det behöver inte fyllas på under säsongen. Däremot så rekommenderar vi att man tillsätter lite direktverkande näring då och då för bästa resultat (blanda t.ex. höns- eller kogödsel i vattenkannan).

I botten av planteringen bör man alltid dränera - lecakulor är ett väldigt bra alternativ då de även hjälper till att hålla fukten kvar.

Vattningen behöver utföras olika ofta beroende på växtsort, väderlek och placering av planteringen. Tänk på att alla växter som planteras i krukor eller andra kärl behöver extra noggrann tillsyn med vatten och näring jämfört med de som planteras i rabatt. Växter som sätts direkt i jorden behöver vid normal väderlek inte vattnas dagligen efter att de rotat sig.

Placering

Det är viktigt att placera växterna i deras optimala miljö. I butiken finns skötselråd till alla våra sommarblommor. En kruka i söderläge behöver vattnas oftare än en kruka i norrläge. Står planteringen på öppen och blåsig plats ska man tänka på att välja en kruka med tyngd i och växter som tål vind. Vill man ha en kruka som kan stå ute året runt, behöver den vara frosttålig.