Gräsmattan

Finns det något härligare än att sätta ner de nakna fötterna på en mjuk och grön gräsmatta en sommarmorgon?

Här hjälper vi dig med lite tips om hur du kan sköta om din gräsmatta för att hålla den fin.

Skötselråd för gräsmattan

Efter vintern när vårsolen visar sig oftare och oftare är det dags att ge gräsmattan lite hjälp på traven. Kratta bort löv och allt annat skräp när snön har smält bort.

Mossa

Mossan växer till skillnad från gräset även vintertid här i de mildare delarna av landet. Därför är det inte helt omöjligt att den liknar en mossmatta mer än en gräsmatta på vårkanten. För att bli av med mossan behöver gräsmattan växa sig stark, starkare än mossan. Mossan trivs bäst i skuggiga och fuktiga områden i trädgården, så rensa upp och klipp av skuggande grenar på omgivande vegetation där det behövs. För att hjälpa gräsmattan på traven kan du räfsa upp mossan med en hård metallräfsa och samla upp allt efterhand som du krattar. Upprepa detta med några veckors mellanrum under gräsets tillväxtsäsong och så i med nya gräsfrön om det blir kala fläckar.

Vi rekommenderar dig gärna ett bra reparationsgräs, beroende på vilken jordmån och läge det ska sås i.

Vi har även miljövänliga mossbekämpande gödsel från OSMO som samarbetar med ekosystemet under din gäsmatta. Det finns en sort för våren, en för sommaren och en för hösten.

Jämna och ge näring

Ge din gräsmatta en kick genom att toppdressa. Vi erbjuder Emmaljungas toppdress med extra sand och näring. Fyller ut där gräsmattan är ojämn och ger samtidigt näring till gräset. Sprid bara ut den och kratta ner den lite lätt.

Klippning

Gräsmattans längd är en smaksak och varierar från tomt till tomt, men ofta klipper vi gräsmattan för kort. I en för kort gräsmatta trivs mossan extra bra. Se till att inte klippa mer än 1/3 av gräsmattans längd, klipp hellre oftare. Under sommaren, när tillväxten är som störst, får du räkna med att klippa det 1-2 gånger per vecka. Klippet kan med fördel ligga kvar, då det fungerar som extra näring till gräset.