Buskar och träd

Vi har ett mycket stort urval av träd och buskar och de är alltid av bästa kvalitet. Besök vår plantskola och hitta inspiration till din trädgård. Vi fyller upp med det som är vackrast för tillfället. Har vi inte just den sort du önskar så hjälper vi gärna till att beställa hem det. Vi säljer krukodlade träd och buskar som kan planteras hela växtsäsongen, så länge det förses med vatten. Växterna finns ofta i flera olika storlekar.

E-plantor - friska och tåliga

E-plantornas många positiva egenskaper gör att allt fler efterfrågar dem. Fördelarna är att de är: *Utvalda för svenska förhållanden. *Provodlade i Sverige. *Artäkta och sortäkta. *Sjukdomsfria. *Svenskodlade i takt med svenskt klimat.

Planteringstid

Bästa tiden att plantera är på våren eller hösten då det är ganska fuktigt i marken.
Sommaren går naturligtvis också bra, men det krävs mycket vattning för att rötterna ska orka ifall det är torrt och varmt.

Dränering och jordval

Gräv djupt och brett! Planteringsgropen skall vara minst dubbelt så stor som krukan/jordklumpen. Lägg grus eller lecakulor i botten för bra dränering. Dräneringen gör så att vatten inte står kvar vid rötterna. I planteringar med dålig dränering är det inte ovanligt att vatten blir stående efter långa höstregn, när det är tjäle i marken. Detta kallas vinterväta och gör att rötterna dränks, vilket är en vanligare orsak än kylan till att träd och buskar dör eller tar skada under vintern.

Det är viktigt att använda jord som rekommenderas till växten, då vissa växter har speciella krav. Om du använder dig av en jord utan näring är det bra att tillsätta både långtidsverkande näring och direktverkande ko-/hönsgödsel i gropen så att trädet/busken får en bra start. Gödsla gärna efter några månader igen, men inte senare än augusti då det ger fel signaler till växten som behöver förbereda sig för vintervila vid den tiden på året.

Sätt jordklumpen i vatten ca en timme innan plantering så att den hinner bli ordentligt blöt. Rötterna skall sättas ner så att växten är i samma höjd efter planteringen som det var i krukan. Det är väldigt viktigt att vattna ordentligt efter plantering och vattna bör man sedan göra noga de nästkommande 2-3 åren. En tumregel för att en trädplantering ska få ordentligt med vatten under en torr sommar är att man låter trädgårdsslangen ligga igång 10 minuter/dag, tre dagar på rad. Innan dess är det inte genomvattnat. Det är alltid bra att vattna i samband med sommarregn.

Beskärning

De flesta prydnadsträd och buskar blir vackrast om de får växa fritt och inte beskäras. Sjuka skott och grenar kan dock plockas bort när som helst på året.

Äppel- och päronträd ska helst beskäras tidigt på våren mest de fortfarande är i vila, men efter den värsta frosten. All beskärning måste avslutas innan knopparna börjar spricka ut, för annars finns det risk att beskärningen gör så att knopparna faller av. 

Beskärning för att få fram ny fruktved ska göra enligt ”JAS-månaderna”. Det vill säga juli, augusti och september.

På sensommaren beskärs plommon och körsbär.

Persikoträd ska beskäras först på hösten.

Beskär fruktträd enligt följande:

  • Börja med att ta bort döda grenar, ibland kan det vara tillräckligt
  • Ta bort korsande grenar och grenar som gnider sig mot varandra
  • Ta bort vattenskott (de grenar som står rakt upp)
  • Ta bort grenar som växer inåt
  • Vid behov, gallra ytterligare
  • Beskär man för mycket är det oftast ingen fara, men det brukar växa ut mängder av vattenskott.

Beskära buskar

Buskar blir lätt stora och risiga med åren. En alltför stor buske kan föryngringsbeskäras genom att man tar bort de äldsta/grövsta grenarna. Man tar då bort en fjärdedel eller en tredjedel av buskens äldsta grenar. Skär av dem så långt ner det går och klipp inte av toppen, då busken bara ser värre ut av detta. 

Ett alternativ är att stamma upp busken. Spara då en vacker stam som är förgrenad upptill och ta bort alla andra grenar som växer upp ur marken. Om den sparade stammen har grenar som växer långt ner tar man bort dem tills man får den stamhöjd man vill ha.

Flytta buskar och träd

Bästa tiden för att flytta träd och buskar är på våren mellan mars-april. En del buskar kan beskäras ner innan flytten, träd skall man undvika att göra detta med. Planteringsgropen bör förberedas innan man gräver upp plantan. Ta med så mycket rötter som det går när ni gräver upp växten. Växten kan flyttas lätt om man lägger ett plastskynke eller en presenning under plantan och som man sedan släpar den på till den nya platsen. Växten skall hamna på samma höjd i förhållande till markytan som tidigare. Tänk på att vattna ordentligt så att den orkar rota sig ordentligt i sin nya grop.