Utekrukor

Skötselråd för utekrukor

Oavsett om du väljer att köpa utekrukor i plast, stenmaterial, zink, lera behandlade eller obehandlade så kräver de skötsel för att hålla sig fina.

Luftföroreningar, sol, vind och vatten sliter oavsett material och sköter du dem så håller de sig fina längre. Bästa sättet att förlänga livet på utekrukorna är att eventuellt förbehandla, samt tvätta och tömma dem innan vinterförvaringen. Flytta in dem under tak när de inte används eller lägg över en presenning för att skydda mot hårt väder. För att minska risken av salt och mineralavlagringar är det bra att tvätta och behandla krukorna även under säsongen.

Terrazzokrukor

Terrazzo benämndes förut för cementmosaik och denna typ av material är i stort sätt underhållsfritt, men mår naturligtvis bra av lite omsorg om man vill hålla dem fina länge.

  • Tvätta och torka av din kruka med milt rengöringsmedel (pH 7–10) emellanåt, då regnvatten och fågelspillning innehåller ämnen som kan ge fläckar. OBS! Starka rengöringsmedel skadar ytan.

  • Terrazzo som utsätts för väta upprepade gånger bildar kalkavlagringar och behandlas med natursåpa för att minska detta. Koncentration 1 del såpa och 4 delar vatten. Eventuellt överskott torkas av.

  • Behandlingsprodukter som såpa gör ytan blank, lack och bonvax, rekommenderas ej då de kan missfärga och flaga.

  • Förvara krukorna tömda och väl skyddade under vintern.

Glasfiberkrukor

Solhagas glasfiberkrukor finns i vitt och svart samt i ett brett färgspektra och är en rolig detalj till såväl trädgård som inomhus. De är i stort sett underhållsfria men mår bra av att rengöras lite då och då för att man ska slippa kalk och avlagringsfläckar. Krukorna är inte förborrade med hål då man ska kunna välja att ha krukan både inne och ute. Att borra hål i botten är väldigt enkelt att göra i efterhand.

  • Ska krukan stå inomhus rekommenderar vi att det finns luft mellan kruka och golv för att det inte ska bli mörka fläckar på golvet. Man kan plantera direkt i krukan men för att rötterna ska få tillräckligt med luft är det att föredra lecakulor i botten och sen en innerkruka med hål i botten runt växten. Vi har både hjulplattor och krukfötter att erbjuda.

  • Ska krukan stå utomhus rekommenderar vi att ni gör hål i botten. Detta för att inte vatten ska stå kvar och surna då det blir en mycket ogynnsam miljö för växten. Även med hål rekommenderar vi rejält med lecakulor för att rötterna ska få syre.

  • Vill man ha krukorna ute under den kallare perioden av året så måste såklart planteringen vara väldränerad och det måste dessutom vara hål botten krukan så att INGET överflödigt vatten finns kvar. Även här kan hjulplattor eller krukfötter komma väl till pass.