Cement/Betong

Våra cementprodukter är bearbetade i flera steg, vilket gör att ytan är väldigt mycket tåligare än obehandlad, rå betong.

Skötselråd för bästa hållbarhet.

Tvätta och torka av med vatten eller med mycket milt rengöringsmedel (pH 7–10) när det behövs. Har du produkten utomhus kan detta behövas göras lite oftare, då regnvatten och fågelspillning innehåller ämnen som kan ge fläckar. Vid mycket väderslitage så behöver man behandla ofta för att undvika torrsprickor i materialet och då även förstärka ytan med betongvax.

För att minska risken för fläckbildning rekommenderar vi att ytan behandlas kontinuerligt med natursåpa enligt nedan:

  • – Späd såpan enligt anvisning på förpackningen.

  • – Använd en luddfri trasa och lägg på såpalösningen på cementytan. Man kan man se att betongen suger ner såpan i ytan.

  • – Efter några minuter kan behandlingen upprepas och fortsätta att upprepas till man ser att ytan inte suger åt sig mer.

  • – Torka då ytan torr med en luddfri och torr trasa och polera hela bordet. Om man slarvar med att torka rent och polera så kan överflödig såpa stelna och skapa en vitaktig yta. Fortsätt i så fall bara att polera till det försvinner.

 

Såpans skyddande oljor stannar kvar på ytan och bildar en transparent skyddande hinna som tillåter betongen att andas. Behandlingen förändrar inte betongens yta. Vi rekommenderar samma slags såpa för både rengöring och underhåll. Betongvax rekommenderas som tilläggsbehandling om möblen nyttjas utomhus.

Starka rengöringsmedel skadar ytan. Förvara alla sten och cementprodukter inomhus under vinterklimat. Se till att placera det plant så att det inte blir för stort tryck på bordets kanter.

Vi rekommenderar ej behandlingsprodukter som lack och bonvax då de kan missfärga och med tiden ge en krackerlerad/gulnande yta.