Tacksamma Tagetes

Tantblomma eller trendblomma?
Oavsett så verkar tanttrenden vara på väg tillbaka. Tagetes finns i mängder av varianter och söker du en lättodlad växt så är detta blomman för dig.

Populärnamn: Tagetes
Vetenskapligt namn: Tagetes spp
Familj: Asteraceae
Typ av växt: Ettårig sommarblomma

Generell beskrivning: Tagetes är en mycket variabel blomma med mörkgröna, djupt flikade blad. Det finns sorter med enkla prästkrageliknande blommor, blommor i form av stora runda bollar och mellanstora enkla och dubbla blommor. De har olika växtsätt och kan variera i höjd mellan 15-60 cm och i diameter mellan 10-35 cm.  Blommorna har olika färger men går vanligen i gult, rött, orange och vitt och i kombinationer med varandra.

Förena nytta med nöje

Förutom fördelarna ovan så kan man också välja att odla tagetes som jordförbättrare. Vissa växter, t.ex. potatis ska inte odlas på samma plats flera år i rad då det ökar risken för sjukdomar. Genom att odla tagetes i ett mellanår så ser man till att få bort de skadliga nematoderna. Det brukar även fungera om man vill plantera en ny ros i en gammal rosenrabatt.  

Färdiga plantor från vår odling

Varje vår driver vi upp tusentals tagetesplantor i vår egen odling. Vi odlar såväl de klassiska sammetstagetesen och de stora bolltagetesen. Det ska vara gult och orange och sedan dessa färger i olika kombinationer tillsammans med rött. Det finns både enkel- och dubbelblommande. Exempel på sorter är: Special Fireball, Bee, Gold, Harmony, Orange, Yellow, Yellow Fire. De stora bolltagetesen finns i färgerna gul, orange och vaniljvit. Tagetesen brukar vara klara för utplantering i mitten av maj.

Så dina egna Tagetes

Tagetesfröer gror lätt och kan sås direkt utomhus när jorden har värmts upp. I slutet av april i södra Sverige och kring mitten av maj i Mellansverige. Det går också utmärkt att förgro dem inomhus i början av april om man vill ha tidigare blomning. Då kan man få njuta av blomningen från mitten av juni tills frosten kommer.

Tagetesfröer är långa, men små och de ska sås ytligt i såjord.
Vattna jorden så att den är fuktig innan fröerna strös ut. De ska sås ganska glest, med någon centimeter mellan varje frö, för att inte plantorna ska trassla in sig i varandra. Täck sådden med ½ centimeter såjord eller vermiculite.

Sådden behöver inte stå ljust, men varmt. Mellan 20-25 grader. Det är viktigt att hålla jorden fuktig både innan och efter det att fröerna har grott. De gror vanligen inom 1-2 veckor.

Så fort de grott så behöver de mycket ljus och bör ha en temperatur som ligger mellan 18-20 grader.

När tagetesplantorna börjar få det trångt är det dags att plantera om dem i lite större krukor. Använd Solhaga blom- & plantjord i de nya, lite större, krukorna. Så har du säkrat näringstillförseln ett par månader framöver.

När frostrisken för frost är över kan du plantera ut din tagetes i kruka eller rabatt.

Vi har mängder av tagetesfrösorter från såväl Nelson som Impecta. Förutom de klassiska sammetstagetesen och stora tagetesen så finns mini tagetes ( Tagetes tenuifolia), Linnétagetes (kulturarvssort från 1920) och Gröngödslingstagetes. Kolla in frösortimentet här.

Skötsel

Läge: Tagetesen kan knappt få för mycket sol - där blommar den som bäst. Å andra sidan så blommar blommorna över fortare i full sol än i halvskugga. Tagetes trivs bäst i välgödslad och väldränerad jord men är annars ganska anspråkslös. Den blommar lika glatt hela sommaren vare sig det regnar eller är strålande sol. Undvik sandjordar.

Plantering: Kan planteras ut när risken för frost upphört. Plantera tagetes genom att gräva ett hål som är lika stort som tagetesens jordklump, ta blomman ur sin kruka och placera den i gropen. Tryck till jorden och vattna. Tagetesen kan med fördel odlas i såväl rabatt, som i pallkrage, blomlåda och kruka. Fungerar lika bra att pryda en kruka på egen hand som att vara en del i en samplantering. Ge gärna din tagetes Solhaga Blom- och plantjord för bästa tillväxt och blomning.

Skötsel: Tagetes tycker om att stå fuktigt, men inte blött. Så i full sol behöver de vatten ganska ofta. Gödsla regelbundet med Solhagas blomsternäring. Genom att knipa bort de första knopparna på tagetesplantorna, så bildar den fler grenar och buskar till sig. Plantorna som vi säljer har vi arbetat med på detta sätt.  Tagetesen blommar hela sommaren, så knip gärna bort vissnande blommor efter hand. Då kan plantan lägga all energi på de nya blommorna.

Övrigt: Tagetes har en säregen doft. Kanske är det därför som växten mycket sällan angrips av sjukdomar och skadedjur. Detta kan även vara till hjälp för växter som omger tagetesen. Några som dock verkar gilla tagetes är sniglar. Så har du ett trädgårdsland som du vill skydda, kan du plantera tagetes som snigelmagnet i andra änden av trädgården.

Ätbar blomma

Det finns tagetessorter som går bra att äta. De färggranna bladen är trevliga att dekorera med i sallader och i annan uppläggning. Kryddtagetes har en smak som påminner om citrus och passar utmärkt som smaksättare i matlagning. Fler trevliga ätbara blomtips hittar du här.