Potatis – en nyttig liten knöl


Svenskt namn:
 Potatis
Latinskt namn: Solanum tuberosum

 

Här hittar du vårt sortiment av sättpotatis ->

 

Potatis är i stora delar av världen en viktig basföda. Växten producerar ätbara och nyttiga knölar i jorden kring sitt rotsystem, men all växtlighet ovanför mark är giftig för människan och en del djur, då det i de gröna delarna produceras solanin. Man ska därför inte heller äta en potatis som blivit grön i skalet.

Potatisen är nära släkt med tomat och paprika.

Odla så här

Förgro sättpotatisen: Genom att förgro potatisen kortar du potatisens tillväxttid i jorden. Dessutom kan det vara roligt att börja fixa med något inomhus när trädgårdslandet fortfarande ligger i dvala. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka, fina groddar. Räkna med att det tar 4–5 veckor att grodda. Om du vill skynda på det kan du ”väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset.

Vill du spara ännu mer tid i potatislandet kan du låta potatisen utveckla både groddar och rötter. På så sätt får du en hel ”planta” att sätta ut som etablerar sig mycket snabbare.

Tips! Sätt potatisen i äggkartonger så går det lätt att flytta kartongen och man kan lätt strö över mull.

Plantering: När jorden blivit uppvärmd till minst +8 grader.
Plantavstånd: 17-30 cm (sena sorter kräver med utrymme för att kunna ge riklig skörd)
Radavstånd: 55-70 cm (längre avstånd minskar risken för bladmögel)
Planteringsdjup: 8-10 cm (kupa på mer jord efterhand när det behövs, för att undvika gröna potatisar.

Vatten och näring

Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Näring behövs också men inte i för stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd gärna välbrunnen, naturlig gödsel men med måtta! Det behövs oftast mindre än vad du tror. För mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även potatisens kvalitet och smak påverkas negativt av för mycket kväve.

När är det dags för skörd?

Efter pyssel och tålmodig väntan är det dags för skörd. Förutsatt att man förgrott sättpotatisen är våra riktlinjer följande.

Tidig potatis: 7-8 veckor
Sommarpotatis: 10-12 veckor
Höstpotatis: 14 veckor eller mer

Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är den för liten? Lägg tillbaka i jorden och låt växa vidare.

När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst att hugga av blasten och ta bort den från landet.

Förvara gärna potatisen i marken men tänkt på att fylla på med jord, för att undvika grönfärgning. När frosten kommer är det dags att flytta in skörden.

Fler tips!

Det går utmärkt att odla i hink, pappkrukor, pallkragar eller i en säck med jord. Välj mager jord och tänk på att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm, till exempel på en inglasad balkong eller om hinkarna står i söderläge mot en vägg, då hämmas tillväxten. En sättpotatis behöver ca 5 liter jord för att kunna växa och utvecklas.

Du kan också spara eget utsäde från föregående år men tänk på att förnya ditt utsäde då och då annars blir skörden mindre med tiden. Att använda potatis från matbutiken som utsäde är inget vi rekommenderar. Det finns risk att den för med sig sjukdomar in i ditt trädgårdsland, vilket kan påverka både årets skörd och kommande skördar.

Växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år utan rotera gärna grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.

Lycka till!

 

Här hittar du vårt sortiment av sättpotatis ->