Förgro

Det är underbart att följa ett frö till planta, så börja odla inomhus redan på vintern.
Men odla med ro! Ibland går det bra, ibland inte. Man lär sig alltid något nytt varje år.

Så i rätt tid

Att förodla är enkelt och kul. Det svåraste är att tajma rätt. Väderleken bryr sig inte om plantornas behov av utplantering ifall man sått för tidigt. Sår man för sent så hinner inte plantan ge skörd.

Rätt tidpunkt beror på var i landet du bor och vad du vill odla. På fröpåsen står det när det är bäst att så det specifika fröet. Ofta anges en period på 1–2 månader eftersom det skiljer ungefär en månad mellan när frosten försvinner i söder respektive i norr.

Fröer behöver olika tid på sig

Vissa fröer är snabba och kan sås ganska sent, medan andra sorter måste tidigt i jorden. Stockros, pelargon, kronärtskocka, chili, purjolök och jätteverbena är exempel på sånt som ska förgro redan i januari–februari. I mars är det dags för tomat och kål förodlas bäst i månadsskiftet mars–april. Gurkan och squashen kan vänta till slutet av april.

Värme viktig vid sådd

Odlingsplatsen är väldigt viktig. En ljus plats som håller ca 18–22 grader vid groning är generellt det bästa. Precis vid sådd vill fröna ha det som varmast och en värmematta är effektiv för att hjälpa fröna att gro.

Odlingen - ljus och sval placering

Så fort fröerna börjat gro, mår de bäst av att stå på en ljus men lite svalare plats mellan 15–18 grader. Till den första sådden på året kan det vara väl värt att investera i en växtlampa, då det fortfarande är väldigt mörkt ute. Naturligt ljus är såklart utmärkt, så placera gärna sådden i ett ljust fönster där elementet inte står på.

Förodla i omgångar

När man väl hittar till fröhyllan så är det inte lätt att välja, eller rättare sagt att välja bort... Det finns ett enormt utbud av fröer. De är dessutom billigare än att köpa färdiga plantor, så nog kan man unna sig lite extra. Men vanligen har man begränsat yta för sådd, så lite selektiv får man ändå vara.

Ätbart kan vara klokt att så samma sort i olika omgångar så att inte allt mognar fram på samma gång.

Vad ska man så i?

Deet finns inga regler för detta, förutom att det ska vara såjord. Plantjorden är för kraftig och riskerar att bränna sådden. Dock finns det massor med fiffiga hjälpmedel för att så inomhus, så som pluggboxar, minidrivhus, torvbriketter, små krukor m.m.

Ska man så mycket av samma sort så kan man bredså i tråg eller kruka. Man behöver då vara noga att man planterar ut plantorna innan de blir för stora och trasslar in sig i varandra. Kan lämpa sig för tomat, paprika, sallad och chili t.ex.

På liten yta kan en pluggbox passa bra. Det finns även större såbrätten där man kan få plats med hela odlingen i en och samma ram.

Det viktiga är att de får rätt jord, temperatur, ljus och vattenmängd.

Vermiculte eller Perlite?

Båda materialen håller kvar vatten i jorden. Vermiculite är i första hand till för att hålla kvar fukt i jorden, medan Perlite är till för att göra jorden luftig och porös.  

Vermiculite kan läggas som ett tunt lager över jordytan för att bevara jordens fuktighet bättre och förhindra tillväxt av mossa. Vid sådd av ljusgroende frön fylls krukan med såjord. Täck sen med Vermiculite istället för jord. Då får fröerna ljus men torkar inte ut lika fort.

Perlite gör jorden luftigare och är särskilt bra att blanda i jorden när du ska plantera om dina småplantor. Är även bra att blanda upp såjorden med. En luftig jord ger växternas rötter mer syre och bidrar till att fröer gror snabbare och att unga plantor rotar sig bättre.

Lycka till med sådden!