Ätbara blommor

Fler och fler väljer att odla ätbart i trädgården, på balkongen och i fönsterkarmen. Vill man så kan man få allt i ett, både blommornas skönhet och smarriga smaksättare. Nedan bjuder vi på några sådana tips från vår fröleverantör Nelson Garden.

Gurkört

Gurkörtens svala blåa färg ger ett fräscht inslag med sin milda gurksmak. Både blad och blomma används med fördel som dekoration i sallader, men passar minst lika bra till sparrisen, som topping på pastasåsen eller i en kall sommardrink. Gurkörtens blommor blir fantastiskt vackra kanderade. Ett roligt sätt att både dekorera och ge lite sval färg till drinken är att lägga vackra blommor av gurkört i iskuber.

Krasse

Krasse smakar som en mild rädisa. Såväl blommorna som de gröna bladen på krassen går att äta. Både buskkrassen och slingerkrassen går utmärkt att använda i sallader och som dekoration. Krassen är dessutom lättodlad och jättefin både i trädgården och på balkongen. Förutom i sallader kan du även använda de milt peppriga blommorna och bladen från buskkrassen på fiskrätter. Ett annat tips är att lägga blommorna eller bladen på små kanapés som du först brer med exempelvis pesto eller avokadoröra.

Pensé

Pensé härstammar från violsläktet och används kanderade eller färska som prydnad på desserter och tårtor eller i sallader. Ett tips är att blanda ner blommor med lite citron, nötter och örter i en härlig sommarsallad. Blomman smakar inte så mycket men den ger fantastisk färg och sägs vara slemlösande och ha antiinflammatoriska egenskaper.

Kryddtagetes

Kryddtagets, minitagetes, är en spännande smaksättare i matlagningen och ger en lätt smak av citrus. Du kan exempelvis strimla de färgglada kronbladen på blommorna och strö över lax eller sill. Blandar du den med olja och vinäger får du en god och vacker dressing till salladen. Ett annat tips är att torka kronbladen. Då kan du exempelvis använda dem som dekorativt inslag i en hemlagad müsli eller som dekoration överst på några cup cakes.

Ringblomma

Ringblomma är milt bitter i smaken och ett vanligt inslag i våra trädgårdar. Den är vanligast i gult och orange och eftersom färgen gul sägs öka aptiten så passar ringblomman extra bra i mat. Den kan användas hel eller så tar man loss kronbladen och dekorerar salladen eller efterrätten med dem. Du kan även färga riset med ringblomman eller använda den i te. Både ringblomma och tagetes går att äta och är väldigt dekorativa och festliga till sallader eller desserter.

Solrosen

Solrosen har många användningsområden. Koka blomknopparna ca 5–10 min och ät som ljuvlig sommarprimör, med smält smör och citron. Eller när de nästan blommat över, häng ett par av de stora blommorna på tork (upp och ned) och sätt sedan ut dem till småfåglarna i vinter.

Tusensköna

Tusenskönans knoppar och blad kan du äta i sallad och soppa. Eller på små smörgåsar som aptitretare. Små smörgåsar eller kanapés bredda med hummus och dekorerade med ätbara blommor av tusensköna och viol. Små blad av persilja och lite torkade kronblad av ringblomma hjälper också till att sätta extra piff på hela anrättningen.

Kamomill

Kamomill är en klassisk ätbar växt tack vare sina inflammationshämmande egenskaper. Används ofta som smaksättare i te.

Förgätmigej

Förgätmigejen är en vacker försommarblomma som passar perfekt i trädgården både i sol och skugga. Den går dessutom alldeles utmärkt att ha som dekoration i matlagningen eller på bakverk.

Blomsterböna

Blomsterbönan smakar väldigt mycket och är en favorit att toppa soppan eller salladen med. De gröna baljorna går jättebra att koka och äta som delikatess.

Blåklint

Blåklint är ingen smaksensation men är väldigt fin att dekorera exempelvis teet med.

Blåklocka

Blåklockans vackra blå klockor är otroligt fina att dekorera salladen och efterrätten med.

Gräslök

Gräslökens blommor glömmer vi ofta bort att njuta av. Men precis som själva gräslöken är också gräslöksblommorna ätbara och har en mild och god löksmak. Och fantastiskt vackert blir det dessutom att dekorera en smörgåstårta eller lite hemlagad färskost med några blommor av gräslök. Ta av kronbladen också och strössla över. Det blir verkligen dekorativt och ger god smak. Blommor av gräslök är både gott och dekorativt på en smörgås med keso eller hemgjord färskost.

Lavendel

Lavendel är lite blommigare i smaken men en riktig klassiker som smaksättare i bröd, kakor och efterrätter.

Lejongap

Lejongap är milda men med en bitter ton och är väldigt fina att dekorera med tack vare sina fantastiska färger.