Perenner

Vackra & vintervilande

Delar av vårt sortiment av perenner kommer från vår egen odling, men de flesta sorterna köper vi från duktiga leverantörer som är specialiserade på just dessa växter. Vi kan erbjuda ett brett och varierat sortiment som varierar med årstiden från vår till vinter. Under sommaren finns ofta underbara större exemplar att tillgå.

Zonkartan gäller ej perenner

Faktorer som skyddat läge, bör täckas och väldränerat är viktigt att ta hänsyn till. Till skillnad från träd och buskar vissnar perenner ner helt och övervintrar med knoppar under jord. Därför klarar de sig därför ofta lika bra eller bättre i mellersta och norra Sverige som i södra delarna där det det är vanligt med frost och kyla utan ett skyddande snötäcke.

Marktäckare håller ogräset borta

Genom att plantera marktäckare får du en lättskött yta och där ogräset får svårt att etablera sig. Det finns väldigt mycket vackert att välja på. Både blommande och olika bladverk. Marktäckare finns i olika höjder, så passa på att skapa lite naturliga nivåskillnader. På bilden visas backtimjan och hasselört tillsammans.

Välj rätt placering för växten

Perenner, liksom andra växter, utvecklas bäst om de växer på rätt plats. Ta inte bara hänsyn till sol och skugga, utan också till jordmån. En del växter behöver mycket väldränerat för att inte ruttna bort under den fuktiga delen av året. Andra behöver raka motsatsen. Varje perenn har en egen informationsskylt hos oss där denna information finns angiven.