Klätterväxter

Att hitta sin egen väg

Klätterväxterna är otroliga i både utseende och funktion. Låt dem slingra uppför trädstammar, eller låt dem dölja den fula muren. De fungerar finfint som marktäckare, på spaljéer och även i krukorna. Släpp tanken på plank och låt dem bli insynsskyddet till er trädgård. Oavsett var de är så är de vackra. Välj mellan rikligt blommande, fantastiskt doftande, grönskande bladverk, vintergröna och många fler. 

Vind- och insynsskydd

Vill du skapa en avgränsning mot blåst och insyn så är klätterväxter ett ypperligt alternativ till häckar och plank. Väljer du murgröna så håller den sig grön och tät året om och väljer du vildvin så håller även den bladen, men skiftar i varma och vackra höstfärger. Båda alternativen är mer snabbväxande än häck och kräver mindre underhåll än ett plank.

Snabba klättrare

De flesta klätterväxter inleder sin etablering med att rota sig ordentligt. Under den perioden växer de lite sparsamt på höjd och bredd. När de väl är etablerade så sätter de full fart uppåt. Var noga med att vattna regelbundet och kupa upp lite jord under vintern så att de inte tar skada av kylan. Klematis vill gärna ha skydd för solens strålar ett par decimeter upp från marken så plantera något vackert framför.

Spaljéer och nät

Vi har massor med bra lösningar för klätterväxter. Spaljéer för vägg, krukor, fristående och även små för inomhusväxter. Mjuka nät som kan spännas upp mellan stolpar exempelvis och hårda armeringsnär som är lämpliga för att skapa en avskiljande vägg. Såklart har vi också stolpar, väggdistanser och annat som är bra att ha.