Barrväxter

Vackert vintergrönt

Det finns många arter i barrväxtfamiljen och en stor variation i storlek och växtsätt, men också på färger. De flesta barrväxter kan bli mycket gamla, höga och utbreda. Men det finns väldigt gott om lågväxande, bollformade och krypande sorter som passar bra in i den vanliga villaträdgården.

Skydd mot vårvintertorka

Vattna på hösten om det är torrt. Isolera marken runt plantan med löv eller barkmull så tjälen inte går så djupt och linda skuggväv runt plantan vid första vårsolen. Detta för att minska risken för uttorkning. Plantan inte kan få ut något vatten ur jorden när tjälen är kvar, samtidigt som solens strålar värmer så att det avdunstar från de gröna delarna.

Lite näring räcker

Barrväxter kräver inte så mycket näring, men det är ändå viktigt att se till att jorden inte urlakas, för då blir de snabbt gula i färgen. De trivs i väldränerad, mullrik jord och bör vattnas regelbundet så att vattnet tränger ner till rötterna. Gödsla tidigt på våren och allra senast i början av augusti. Det är bra att jordförbättra lite då och då.

Grönt året om

Den stora fördelen med barrväxter är att de behåller sin grönska året om. Det finns också vackra sorter som får färgskiftningar med årstiderna. Att de behåller bladverket på vintern gör att de är mycket populära som häck för att ge lä och insynsskydd. I kruka gör de sig extra bra under den kallare årstiden.